Операторски Технологии

Ericsson обяви, че е готова да пусне 5G още през 2018 г.

Владимир Владков

Ericsson представи надграждания на своите платформи за 5G мрежи за радиодостъп (RAN) и на опорните си мрежови инфраструктури, които според компанията ще позволят на операторите да стартират 5G услуги още до края на тази година.

Компанията обяви софтуера си за търговски 5G опорни и RAN мрежи заедно с подобрения в разпределената облачна платформа, чиято цел е оптимизиране на достъпа, подобряване на времезакъснението и повишаване на защитата на 5G приложенията.

Според Ericsson, днешните надграждания подсилват нейната 5G платформа, обявена през февруари 2017 г., която първоначално бе базирана на „нестандартизирана все още“ технология. Чрез тези обновления платформата става съвместима със стандарта „Non-Standalone 5G New Radio”, публикуван от организацията 3GPP през декември 2017 г., който в момента се използва за редица полеви експерименти в целия свят.

 

Много оператори са обещали да стартират 5G мрежи през 2019 и 2020 г., но само малка част от тях са потвърдили плановете си за търговски услуги, достъпни до края на тази година. Повечето телекоми коментират, че най-вероятно първо ще пуснат в експлоатация фиксирани безжични връзки, но някои като AT&T са се насочили доста оптимистично към мобилна 5G свързаност.

Обновленията на Ericsson са приложими за 150 различни радиоварианти на Ericsson Radio System, които работят в над 190 мрежи по целия свят. „Това означава, че радиоустройствата в Ericsson Radio System, които са монтирани от 2015 г. насам, ще поддържат 5G NR. Тази готовност важи и за микрорадио продуктите и за съществуващите продукти Radio Dot System“, обясняват от производителя.

Компанията обяви още, че пуска своя радиопродукт Street Macro, което трябва да подобри покритието в градовете с голямо потребителски търсене на мобилни услуги и ограчени места за разполагане на инфраструктура, като добави и съвместимост с 5G NR.

В съобщението на Ericsson се коментира, че радиообрудването й ще позволи на операторите да използват 4G и 5G в един и същи честотен диапазон с помощта на „динамично споделяне на спектъра“.

Шведският производител възлага големи надежди на 5G технологията, като инвестира в най-различни проучвания, тестове и пилотни проекти. Сред конкурентите й, които също обявяват постижения в областта на 5G са Nokia, Huawei и ZTE.

Доклад на Ericsson прогнозира, че до края на 2023 г. в света ще има 1 милиард 5G абонамента, което „би принудило операторите да продължат да разширяват капацитета на мобилната връзка при много висока ефективност на разходите“. Именно затова Ericssoin фокусира своята научно-изследователска дейност в новата технология и нейната съвместимост с досегашното оборудване. През декември 2017 г. тя сключи кредитни споразумения за $370 милиона, с които да подпомогне R&D екипите си.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X