Операторски Технологии

ZTE ще инвестира $2 млрд. в научно-развойни дейности за 5G

Владимир Владков

Китайската компания ZTE изглежда не се е притеснила от съобщенията, че администрацията на Тръмп планира да „изключи“ китайските доставчици от изграждането на бъдещите 5G мрежи. Компанията разкри намеренията си да инвестира 13 милиарда юана (около $2,1 млрд.) във фонд, от който ще финансира собствените си разработки на 5G технологии.

ZTE обяви, че ще похарчи приблизително 9,1 млрд. юана от бъдещия фонд за „технологични проучвания и разработка на продукти, свързани с еволюцията на мрежите от пето поколение (5G)”, а останалата сума ще бъде предназначена за оборотен капитал. ZTE добави още, че ще похарчи общо 42,9 милиарда юана ($6,8 млрд.) за 5G през следващите 3 години.

В съобщение до фондовите борси в Шънджън и Хонконг ZTE пише, че ще набира средства за фонда чрез пускането на не повече от 687 милиона от нейните акции до не повече от 10 специфични абонати, като цената и издаването са самите акции са определени от Китайската комисия за регулиране на ценните книжа.

ZTE се конкурира с другия китайски гигант Huawei, както и с международни доставчици като Nokia и Ericsson за лидерската роля при оборудването, „подготвено“ за бъдещите 5G мрежи.

Компанията обяснява, че се стреми да си подсигури водеща позиция чрез „непрекъснато разширяване на своите инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, както и в маркетинг на основните си бизнес сегменти“.

„Глобална водеща позиция в сектора на 5G мрежите е важна за компанията ни, тъй като очаква, че периодът от 2018 до 2020 г. ще бъде ключов за формулирането и индустриализацията на глобалния стандарт за 5G технологии“, добавят от ZTE.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X