Операторски Технологии

Nokia пуска нови чипсети за 5G до края на септември 2018

Владимир Владков

Nokia разкри нова серия чипсети, проектирани така, че да намалят съществено енергийната консумация в днешните телекомуникационни мрежи, като същевременно ще поддържат и бъдещите 5G изисквания.

Чипсетите, познати засега под кодовото име ReefShark, ще се доставят в големи серии през третото тримесечие на тази година, твърдят от компанията. Производителят добавя, че вече около 30 оператора са партньори на този проект и очакват новото оборудване. Според Reuters, Nokia ще започне да вгражда чипсетите в безжични радиокули до края на тази година, като очаква масово проникване в готови 5G yстройства в началото на следващата 2019 г.

В своето съобщение Nokia твърди, че новите чипсети могат да бъдат вградени в нейния съществуващ пакет AirScale, подходящ за 4G оборудване и „готово за 5G“ оборудване. Те могат да утроят капацитета на всяка клетка до 84Gb/s, спрямо сегашните 28Gb/s, предлагани от днешните чипсети. Освен това чрез употребата на нови радиочестотни чипсети за Massive MIMO, размерът на антените MIMO може да бъде намален наполовина. Енергийното потребление на бейзбанд устройствата може също да бъде намалено с до 64 на сто, добавят от производителя.

Новите чипсети включват фронтенд възможности за радиосистеми тип LTE и 5G с поддръжка на Massive MIMO. В тях е включен бейзбанд процесор, „способен да поддържа изискванията за огромно мащабиране на 5G“.

Според Хенри Тервонен, главен технически директор на Nokia Mobile Networks, „компанията си е осигурила ярко конкурентно предимство с ReefShark. Комбинацията от мощ, интелигентност и ефикасност превръщат чипсета в идеално решение, което да бъде вградено в сърцето на бързонавлизащите 5G мрежи”, добавя Тервонен.

Nokia защитава позициите си от големите конкуренти като Huawei и Ericsson, които също разработват мобилно оборудване за бъдещите 5G мрежи. Очакванията са първите 5G мрежи да стартират в края на тази година.

Новите чипсети са част от портфолиото на Nokia за 5G решения от край до край, кръстено с гръмкото име Future X. Nokia изглежда има основания за това, тъй като портфолиото е базирано на автоматизация, използваща изкуствен интелект. То ще бъде демонстрирано в края на февруари на Световния мобилен конгрес в Барселона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X