Операторски Технологии

3GPP настройва сателитите за осигуряване на 5G свързаност

Владимир Владков

Засиленото участие на заинтересованите страни от индустрията е помогнало на изследователските групи в организацията 3GPP да работят за повишаване на ролята на спътниковите мрежи в 5G свързаността.

Стандартизиращата организация вече проучи предимствата на спътниците за 5G като част от Версия 14 (Release 14) на мобилния стандарт и обяви, че вече е напреднала работата по две проучвания, фокусирани върху техническите аспекти на интегрирането на спътникови мрежи в 5G мрежите. Едното изследване, познато под името TR 38.811, се стреми на първо време да определи сценариите за разгръщане на мрежите от ново поколение и свързаните с него параметри на системата, както и да получи повече информация за моделите на канала за връзка. Втората фаза на проучването ще се занимава с оценката и дефинирането на протоколите и архитектурата на RAN мрежата.

Другата група в 3GPP ще проучва използването на сателитния достъп при 5G мрежите, като целта й е да идентифицира начините за използване при предоставянето на услуги чрез интегриран сателитно базиран достъп. Това включва идентифицирането на нови и на съществуващи услуги и техните изисквания; изискванията за настройка, конфигуриране и поддръжка; регулаторни проблеми, които възникват при превключването между сателитните и наземните мрежи. Заключенията на групата се очаква да бъдат представени като част от Release 16 на стандарта.

Проучването за ролята на сателитите в 5G мрежите е стимулирано от компании като OneWeb и компанията на Илън Мъск SpaceX, които са се насочили към разгръщането на сателитни мрежи от спътници на ниска орбита за осигуряване на широколентов интернет по целия свят. OneWeb е подкрепена от редица големи компании като SoftBank, Qualcomm, Virgin Group, Airbus Group, Hughes Network Systems, Intelsat и Bharti Enterprises.

Организацията 3GPP заяви, че внедряването на сателитните мрежи ще помогне за задействането на 5G услугите в зоните без интернет обслужване, като подобрят надеждността и достъпността на услугата навсякъде за целите на критичните комуникации и транспортните приложения.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X