Операторски Технологии

Корейската SK Telecom създава 5G мрежа в самоуправляващ се пилотен град

Владимир ВладковНай-големият южнокорейски мобилен оператор SK Telecom (SKT) в партньорство с Корейската агенция по транспортна безопасност KOTSA ще изградят т.нар. 5G мрежа за тестване на автономни коли в K-City. Това е „пилотното“ градче в Южна Корея, в което се разработват технологии за самоуправляващи се коли.

В изявление на оператора SKT се казва, че тестовата 5G инфраструктура поддържа максимални скорости към клиента до 20 20Gb/s, а контролният център прехвърля данни до тестовия автомобил за под 0,001 секунди, а точността на 3D HD картите е до 20 см. Експерименталната постановка е създадена преди 3 месеца.

Самото градче K-City е разположено югозападно от Сеул и покрива площ от около 363 хил. кв. м. То е проектирано да представи условия за шофиране от реалния свят. Тестовото съоръжение дава платформа на корейските автомобилостроители и на технологичните компании, чрез която те могат да тестват 5G технология за автономно шофиране.

SKT обяви още, че 5G е опорната инфраструктура, която е необходима за реализиране на технологиите тип V2X (“автомобил, свързан към всичко останало“). Идеята е, че с помощта на 5G инфраструктурата автономно шофираната кола ще може да предвижда инциденти на пътя, базирайки се на споделената информация между всички типове превозни средства. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X