Операторски Технологии

5G групата към Еврокомисията предупреди за риск от предварителните проекти

Владимир Владков

Групата 5G Infrastructure Association (5GIA), подкрепена от Европейската комисия, предупреди, че незрялото използване на 5G технологията рискува да фрагментира индустрията и да навреди на международните усилия за разгръщане на технологията.

Второто издание на т.нар. 5G паневропейска пътна карта на тестовете, представено на глобално 5G събитие в Сеул, набляга върху важността на международното сътрудничество и се разкрива необходимостта от фокусиране върху важните бизнес сценарии, които засега привличат твърде ограничено внимание от страна на индустрията.

След поредица успешни опити на платформи, включително инициативи в Берлин, Барселона и Атина, организацията 5GIA заяви, че са нужни повече усилия за разширяване на тези възможности в цяла Европа. „Много е важно да се избегне обявяването на незрели „5G стартове“ и последващото потенциално фрагментиране между отделните страни, което може да нанесе вреда както на индустрията, така и и на потребителите“, заявяват от групата.

„Вместо това целта би трябвало да е постигане на глобално хармонизиран 5G стандарт, а това може да бъде постигнато само чрез международно сътрудничество.“

По отношение на вертикалните приложения, групата посочва, че има масиран интерес към свързаните превозни средства и разгръщането на умни градове, но за останалите „критично важни“ вертикални клъстери липсва общо съгласие. Сред тях за цифровото здравеопазване, мерките, свързани за обществената безопасност и цифровото разделение. „Трябва да бъдат стимулирани повече крос-вертикални пилотни проекти“, добавят от 5GIA.

В своята обновена пътна карта за 5G асоциацията посочва, че е постигнат значителен прогрес за финализиране на първите 5G градове в повечето европейски страни, което бе обект на редица съобщения през последните месеци (напр. в Бари, Италия).

Организацията потвърди, че целта й е да покаже огромния потенциал на 5G технологията на следващото Европейско първенство по футбол през 2020 г.

Европейският шампионат през 2020 г. ще се проведе в 13 града в Европа и ще бъде използван за демонстриране на редица технологии, които се осигуряват от новия проектостандарт. Точно това събитие бе предвидено заради голямата аудитория, която се очаква да посети мачовете, както и заради големия международен интерес. Но дотогава технологията трябва да бъде разгърната комерсиално на редица места, ако сметките на индустрията се окажат коректни.

„Това флагманско събитие би трябвало да предизвика голям медиен интерес и да послужи като отправна точка за индустрията, правителствата и масовите потребители за ползите от 5G както за отделния гражданин, така и за обществото като цяло“, добавят от организацията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X