Операторски Технологии

Telia ще пусне първата публична 5G мрежа в Европа

Владимир Владков

Шведският телеком Telia обяви, че ще разгърне първата публична 5G мрежа в Европа, демонстрирайки с различни сценарии нейните възможности. Мрежата ще бъде изградена в сътрудничество с Ericsson и Intel, добавят от Telia, която оперира мобилни и фиксирани мрежи в редица страни от Северна и Източна Европа, включително Швеция, Финландия, Дания, Прибалтийските страни, както и в редица държави от Централна и Южна Азия.

Демонстрация в Талин на дистанционно управляван багер с помощта на 5G базирана клетка и технологии за добавена реалност. Снимка: Ericsson.

Бизнес моделите за използване на 5G ще включват високоскоростна 5G свързаност на туристически круизен кораб, като всички пътници ще разполагат с бърза връзка докато корабът е на пристанището. Индустриалният бизнес сценарий представлява тежка строителна техника – багер, който ще бъде управляван дистанционно на живо през тази 5G мрежа, обясняват от Telia. Тази възможност бе демонстрирана от Ericsson още по време на Световния мобилен конгрес в Барселона през 2015 г.

С този ход операторът изпълнява заложената цел да предостави на своите потребители 5G услуги още през 2018 в градовете Талин и Стокхолм, „два от най-дигитализираните градове в света“, добавят от Telia. Още през 2016 г. Telia и Ericsson обявиха обща пътна карта, предвиждаща потребителите на оператори да се възползват от 5G услуги през 2018 г. в Талин и Стокхолм. Сега заедно с Intel компаниите пуснаха в реална мрежа първите примерни внедрявания за масовите потребители и за фирмите, които могат да ги тестват наживо.

Искаме възможно най-рано да пусне реална 5G мрежа в Стокхолм, Талин и Хелзинки. Работим с наши партньори от цялата екосистема, за да проучим заедно мощния ефект на тази мрежа върху нашите потребители и обществото като цяло“, коментира Габриела Стиф Хьоман, глобален ръководител „Мрежи“ в Telia. - И не става дума само за изграждане на нова мрежа, а за създаване на нов начин на мислене и за усещането какво може да прави в бъдеще мобилната мрежа. Висока скорост, малко времезакъснение, гарантиран капацитет и наистина безпроблемна мобилност ще разширят границите на дигитализацията“, добавя тя.

 

5G мрежата в пристанището на Талин ще тества възможностите на новата мобилна технология да предоставя високоскоростна мобилна връзка за данни с подобрено качество. По време на първите тестове през септември 2017 г. 5G технологията е била достъпна в целия кораб, намиращ се на пристанището. Технологията е дала възможност за използване на Wi-Fi от 2000 пътници, а освен това на нея са разчитали и комуникационните системи на кораба.

Участниците в срещата на ЕС „Digital Summit“ в Талин са имали възможност да проверят наживо как се управлява отдалечено тежка строителна техника – в случая огромен багер, чрез устройства за добавена реалност и през ултрабърза 5G връзка с изключително малко времезакъснение. Този сценарий демонстрира, че в бъдеще оператор, който стои в удобен офис, може да го управлява отдалечено такъв багер, работещ в опасни среди.

И двата бизнес сценария в Естония използват технологии на Ericsson и Intel. Ericsson е монтирала 5G базова станция, включваща 5G антена, радиоустройство и бейзбанд, които работят съвместно с платформата на Intel® 5G Mobile Trial Platform в милиметровия радиочестотен обхват.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X