Операторски Технологии

Мтел и Nokia тестваха облачен радио контролер в 3G мрежата на оператора

Владимир Владков

 Успешен тест на облачно базиран 3G радио мрежови контролер осъществиха Мтел и Nokia, съобщиха от мобилния оператор. Контролерът AirScale RNC е разработен от финландската компания, а тестът е осъществен в реална среда като част от партньорството на Мтел с Nokia. Целта на това сътрудничество внедряване на мрежова виртуализация в Мтел, която да подобри 3G мрежата на телекома.

„AirScale RNC на Nokia е следващата стъпка в нашето развитие, с която искаме да тестваме най-новите технологии и да подобрим услугите за нашите клиенти. Тя е част от стратегията за иновации на Мтел, която включва да проучваме и реализираме различни инициативи за виртуализация на мрежовите функции, заяви Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в Мтел. - Това ще ни помогне да въведем необходимата гъвкавост в управлението на 3G мрежата и ще допринесе за адаптацията ни към бъдещите изисквания за 5G свързаност”, коментира той.

AirScale RNC е първият продукт за облачна радиомрежа (Cloud RAN), като това гъвкаво решение носи измерими резултати и икономически ползи за клиентите, добавя Петер Вуковиц, управляващ директор CBT за Централна и Източна Европа в Nokia.

Според Саша Забрански, директор „Технологии и услуги на бъдещето” в Telekom Austria Group (TAG), използването на облачно решение за радиомрежата е част от стратегията на TAG за пълна виртуализация.

На практика Nokia AirScale RNC е софтуерно базиран радио мрежови контролер, работещ с инфраструктурата на Nokia AirFrame Data Center. Той осигурява на мобилните оператори платформа за облачен достъп, която в 3G мрежи осигурява по-добра автоматизация и гъвкавост. По този начин по-лесно се покриват изискванията, свързани с капацитета, производителността и и латентността на мрежата, която се променя паралелно с промените в потреблението.

Концепцията за облачна радиомрежа се основа на два принципа: централизация и виртуализация на бейзбанд обработка в базовата станция. Централизацията е средство за подобряване на ефективността, като целта е много прагматична: намаляване на оперативните разходи. Около две трети от разходите zа мрежата са оперативни, включително средства за наем на място, за енергия, за поддръжка. Оператори в Корея, Япония и Китай, които са заложили на централизацията на RAN мрежата, постигат от 30% до 50% намаляване на оперативните разходи. Строго погледнато, в клетката е необходима само антената, така че не е нужно да се монтира цялото оборудване там, а е по-евтино да се централизирате мрежата за радиодостъп.

Вторият принцип на Cloud RAN е виртуализацията, като целта е да се намалят и капиталовите разходи, чрез прилагане на технологията за виртуализация на мрежовите функции (NFV) в мрежата за радиодостъп. Използването на масово достъпни сървъри за хардуера в базовата станция позволява на операторите да се възползват от икономията на мащаба, предлаган от ИТ индустрията. Освен това не е нужно през цялото време всяка базова станция да предлага пиков капацитет през цялото време, а това може да намали нуждите от процесорна мощ с до 75%.

По тези причини Cloud RAN се разглежда като основен компонент за бъдещите 5G мрежи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X