Операторски Технологии

Ericsson внедри търговско NFV решение в японската NTT DOCOMO

Владимир Владков

Успешно стартира търговската експлоатация на NFV решение, внедрено от Ericsson в японския оператор NTT DOCOMO, съобщиха от шведската компания. Решението използва отворената NFV платформа на Ericsson, като това е първото търговско внедряване в областта на новоизгряващата технология за виртуализация на мрежовите функции в света.

NFV платформата на Ericsson осигурява работна съвместимост и свързаност с всяка виртуализирана мрежова функция (VNF) и с SDN функции от телекомуникационен клас. Решението включва платформата за виртуализация Ericsson Cloud Execution Environment, която е базирана на отворения стандарт OpenStack, а в ролята на оркестратор се ползва наскоро обявения Ericsson Cloud Manager. Освен доставка на NFV системата, Ericsson осигурява системна интеграция и услуги по поддръжката.

„Отворената NFV платформа поддържа не сами всички мрежови функции, разработени от Ericsson, но и тези на трети страни, осигурявайки високо ниво на производителност, сигурност, оперативност и възможности за поддръжка, твърдят от компанията. - Новата виртуализирана среда дава възможност на NTT DOCOMO да ускори доставянето на нови услуги чрез стабилна и работно съвместима мрежа.”

Според Сейзо Оное, изпълнителен вицепрезидент и главен технически директор на NTT DOCOMO, внедрената NFV платформа ще помогне на оператора да предостави „по-добри услуги, базирани на стандартизирана архитектура, която ще е ефективна и в бъдеще“.

Като партньор на NTT DOCOMO Ericsson се гордее да бъде част от този исторически момент и знаменателен старт, който е значим за цялата индустрия“, допълва Андерс Линдблад, старши вицепрезидент и директор на бизнес звено „Облаци и IP“ в Ericsson. Двете компании работят в тясно сътрудничество при развитието на глобалните стандарти в тази области, включително OPNFV, ETSI NFV и 3GPP.

Какви мрежови функции ще бъдат виртуализирани първо в NTT DoCoMo? Според Танасис Анагностопулос, отговарящ с облачните решение в Ericsson Югоизточна Европа, това е първото мултивендорно търговско внедряване, като различни производители доставят NFV-I част, облачен хардуер и (VNF). Първата функция, която ще бъдат пусната търговски, е vEPC. Той добавя, че вече има пилотни проекти в областта на NFV в Южна Европа, като очаква първо търговско внедряване при оператор в региона да бъде в края на тази година или в началото на следващата 2017 г.

Реалните ползи за клиентите на оператора? Новата NFV платформа осигурява по-кратко време за пускане на нови услуги на пазара, по-голяма гъвкавост и оптимизирана обща цена на притежание (TCO). „Освен това 5G мрежите изискват NFV базирана опорна мрежа и мрежово разслояване. Това означава, че всеки начин на употреба ще използва свой собствен „мрежов слой“ в опорната част, който ще бъде оптимизиран за специфичните изисквания по отношение на латентност, пропусквателна способност, качество на услугите и т.н.“, обяснява Анагностопулос.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X