Операторски Технологии

WiMAX в България – време за равносметка

Network World

WiMAX е телекомуникационна технология от ново поколение, която дава възможност да се съчетаят в едно три пазара – на интернет базираните услуги, на мобилните комуникации и на интерактивната медия. У нас тази платформа се предлага от 5 оператора, които през последните 2 години активно развиват тази технология, разширяват покритието на соята WiMAX инфраструктурата и предлагат нови и нови услуги.

Вместо предисловие

Платформата WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) е телекомуникационна технология, разработена да предоставя безжична свързаност на големи разстояния за различни устройства (от работни станции и портативни компютри до мобилни телефони). Технологията е базирана на стандарта за пренос на данни IEEE 802.16. Името "WiMAX" е въведено от организацията WiMAX Forum, създадена през юни 2001 специално, за да приведе в съответствие стандарта.

Стандартът IEEE 802.16 предвижда обхват на действие до 24 километра (15 мили) при равнинен терен и дава възможност за свързаност на потребители без пряка видимост от базовата станция. Технологията предоставя възможност за споделени скорости на връзка до 70 Mbps, което е достатъчна ширина на лентата за едновременна поддръжка на повече от 60 бизнес клиента с Т1 свързаност и още над хиляда домашни потребители при аналогична на 1 Mbps DSL тип свързаност.

Появата на WIMAX операторите като телекомуникационни компании от ново поколение отбелязва нов етап от развитие на глобалните комуникации с използването на безжичен достъп едновременно до интернет, глас, интерактивни медийни услуги и услуги с добавена стойност. Главното предимство на WiMAX е, че притежава ресурс да осигури удобна, лесна, постоянна и качествена връзка на хората със световната мрежа по всяко време и от всяко място.

България вече е част от голямото световно семейство на WiMAX с издадени 5 разрешителни за изграждане на национални мрежи от типа “точка към много точки”, които са отлична платформа за развитие на WiMAX технологията.

Ивайло Филипов, изпълнителен директор на Кериър БГ

„WiMAX е една прекрасна технология, която по начина, по който е замислена, има страхотни предимства и определено има бъдеще. В същото време, като технология и като стандарт, WiMAX се движи малко по-бавно от това, което ние всички очаквахме и планирахме преди време – коментира Ивайло Филипов, изпълнителен директор на Кериър БГ. - Това има своето логично обяснение, имайки предвид, че в организацията WiMAX Форум има много участници и, за да може да бъде създаден и наложен единен стандарт, е необходимо време.”

Налице са широки перспективи за развитие на безжичната технология WiMAX по целия свят, сочи анализ, публикуван в средата на декември миналата година. До 2012 г. броят на абонатите на услугата ще достигне 54 милиона, твърдят от компанията Senza Fili Consulting.

Делът на гласовия трафик постоянно пада, а този на данните расте. Вече са налични множество приложения за предаване на глас по IP, а новото поколение потребители предпочита текстовите комуникации, вместо гласовите. WiMAX отговаря на тези тенденции.

Лаптопът е основното устройство, с което се използва WiMAX в момента за предаване на данни и за мобилен достъп до интернет. Един от най-големите инвеститори в новата технология е гигантът Intel, който е вложил над 1 милиард долара в различни проекти за WiMAX по света.

Покритие на WiMAX мрежите у нас

У нас за момента лиценз за разпространение на WiMAX услуги имат 5 компании: Некском България, Макс Телеком, М-Тел, ТрансТелеком (отскоро действащ под търговската марка 1 one) и Кериър БГ. В последните две години те активно развиват тази платформа, като в рамките на близките 1-2 години смело предвиждат покритие на близо 90% от територията на страната.

Иван Павлов, маркетинг директор Некском-България

„През 2008 г. Некском България значително разшири своята WiMAX мрежа в страната – разкрива Иван Павлов, маркетинг директор на Некском България. - За една година компанията успя да покрие 20 нови населени места и предложи всички свои WiMAX услуги в тях. Също така осигури покритие и в някои слабонаселени и труднодостъпни райони, които са лишени от комуникационни услуги поради лошото състояние на инфраструктурата.“ Това са с. Мадара и няколко населени места в общините Благоевград и Тунджа.

По думите на Павлов към януари 2009 г. Некском покрива със своята WiMAX мрежа над 30 населени места, в които живее около 50% от населението на страната: София и София-област, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Русе, Стара Загора, Сливен, Шумен, Ямбол, Благоевград, Враца, Кърджали, Велико Търново, Плевен, Баня, Банско, Разлог, Добринище, Елените, Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Ахелой, Равда, Поморие, Созопол, Приморско, Китен, Мадара и др. До края на 2009 г. Некском планира да покрие 90% от населението в страната.


Покритие на Некском-България към началото на 2009 година


„До момента WiMAX мрежата на 1one обхваща над 30 от по-големите градове в страната, като продължаваме интензивно да работим по увеличаването на нейното покритие - коментира Станимир Попов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Транс Телеком. - В края на миналата година си поставихме за цел до средата на 2009 г. то да нарасне с 30%, а до момента вече постигнахме положителен ръст от 20%. Възнамеряваме и занапред да поддържаме този динамичен темп на растеж, като само до края на февруари планираме да покрием поне още 5 града.“

Станимир Попов, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Транс Телеком

По думите на представители на Макс Телеком към началото на годината WiMAX мрежата им покрива над 40% от населението на страната. С напълно изградено покритие са столицата, градовете Пловдив, Пазарджик, Бургас, Сливен, Благоевград, Дупница, Кюстендил, Перник, Костинброд, Петрич, Сандански, както и курортите Златно пясъци, Пампорово, Банско, Банкя и Несебър.

В началото на февруари тази година Макс Телеком съобщи, че WiMAX услугите й вече покриват над 55 на сто от населението на страната, след като компанията изгради WiMAX мрежата си в още няколко града на България. Жителите на Велико Търново и Асеновград ще ползват мобилните услуги на компанията от началото на март 2009 г.

Според информация от оператора към момента WiMAX мрежата им покрива над 3,5 млн. души - около 55 на сто от населението на страната. Същевременно заради нарасналите потребителски нужди в Пловдив и Сливен са били разположени допълнителни базови станции, които да покрият и крайните квартали на тези градове. „Така градовете с WiMax мрежа на Макс Телеком в България стават 18, без в това число да влизат населените места с WiMAX сигнал край столицата - Бистрица и Лозен и курортът Златни пясъци", заявиха от телекома наскоро.

В началото на тази пролет след както завърши напълно изграждането на мрежата във Варна Макс Телеком ще предложи мобилни WiMAX услуги за жителите и гостите на морската столица, допълниха от оператора. До края на 2009 г. мрежата трябва да покрие над 90% от населението на България, обещават още от телекома.

Инфраструктурно оборудване, използвано от WiMAX операторите у нас

WiMAX мрежата на Некском е изградена със сертифицирано от WiMAX Forum оборудване от серията Breezemax на Alvarion. Това е един от водещите доставчици в световен мащаб на WiMAX оборудване, използвано от над 200 оператора по света в над 150 държави.

„Alvarion е основният доставчик на оборудване на Некском както за изграждане на мрежата, така и по отношение на крайните потребителски модеми, чрез които се получават услугите – разказва Иван Павлов. - Компанията ни е много доволна от своя избор и ще продължи да работи с този доставчик и занапред. Едно от ключовите предимства на оборудването е възможността за лесни софтуерни настройки и миграция към мобилен WiMAX, без да се налага станциите и крайните потребителски устройства да се подменят. Така изключително лесно и бързо могат да се предложат и мобилни WiMAX услуги със същото оборудване“, допълва Павлов.

„До момента 1one има изградени партньорства с два доставчика на оборудване – Huawei Technologies и Alvarion – споделя Станимир Попов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Транс Телеком. - Сътрудничеството на 1one с Alvarion датира от 2006 г. С устройства на Alvarion са изградени първите мрежи за достъп до фиксиран WiMAX на 1one.“ През 2007 г. Компанията 1one избра Huawei като свой основен доставчик на оборудване за надграждането на мрежата си и разширяването на нейното покритие. „Инфраструктурата, изградена с базови станции на Huawei, е в основата на мобилния WiMAX от 1one, при който сигналът остава устойчив дори при движение. „Именно с помощта на оборудване от Huawei 1one стана един от първите оператори в Европа, които успяха да постигнат прехвърляне на трафик от една базова станция към друга“, коментира Попов.

„За нас е важно да предоставяме WiMAX услуги с отлично качество, затова при избор на доставчик на оборудване ценим изключително високо експертността и опита. Радваме се, че имаме за партньори професионалистите от Huawei Technologies и Alvarion“, казва още изпълнителен директор на ТрансТелеком.

„Основният доставчик на оборудване за Макс Телеком е Cisco Systems, с които имаме дългосрочен договор за партньорство“, разкриват от компанията.

Инвестиции в оборудване и инфраструктура за WiMAX мрежите в България

„Стремежът на екипа ни е да предложим максимално качествени WiMAX услуги. Ето защо влагаме средства и усилия не само в инфраструктура и оборудване, но и в привличането, задържането и обучението на експертни служители“, разкрива Станимир Попов от Транс Телеком. По неговите думи компанията системно провежда проучвания и тестове на технологичните новости и бизнес практики в областта, за да достигнат до ефективни решения, които ще обезпечат оптималното отношение цена-качество на услугите, които предлагат. „Актуален резултат от усилията ни в тази насока е сертифицирането на компанията през миналата година по два международно признати стандарта за управление на качеството и сигурността - ISO 9001:2000 и ISO/IEC 27001:2005 – разказва Попов. - Също така интензивно инвестираме в изграждането на солидна дилърска мрежа и подобряване на обслужването на клиентите ни.“ Миналата година компанията е стартирала клиентски портал за услуги на сайта на WiMAX оператора, като се създадени нови възможности за заплащане на абонаменти и услуги – чрез ePay, EasyPay и Транскард, а вече работи и денонощният телефон на компанията за консултации.

От Транс Телеком допълниха, че отделят ресурси за проучването на възможности за максимално съхранение на околната среда.

„Надяваме се икономическата ситуация в страната да позволява и занапред да поддържаме високо нивото на инвестициите в развиването на дейността ни, тъй като те са жизненоважни за млада компания като нашата на един изключително конкурентен и динамичен пазар, какъвто е пазарът на телекомуникационни услуги у нас“, споделя още Станимир Попов.

„Изграждането на гъсто и качествено покритие изисква постоянни инвестиции в закупуване на базови станции и крайни устройства за ползване на WiMAX услугите – анализира Иван Павлов от Некском-България. - Операторът отдава безплатно потребителските устройства, за да не натоварва сметките на абонатите си, но по този начин разходите за компанията са още по-големи.“

По думи на представители на Некском за последната една година инвестициите в WiMAX мрежата надвишават $10 милиона, а до края на 2009 година Некском планира да вложи още $10 млн.

От Макс Телеком разкриват, че досега са са инвестирани над 20 милиона евро в закупуване на оборудване и изграждане на WiMAX инфраструктура. За 2009 година компанията предвижда нови 12 милиона евро.

Предлагани услуги през WiMAX мрежата на българските оператори

По думите на представители на Макс Телеком операторът предлага богато портфолио от услуги през своята WiMAX мрежа. „Извън стандартните Интернет и гласови услуги, ние предлагаме Layer 2 и Layer 3 VPN свързаности, цялостни корпоративни решения, от свързаност до IP Centrex и IP Trunking, както и WiMax VPN backups“, разкриват от компанията.

„Предлагаме както индивидуални, така и интегрирани решения – продължават от Макс Телеком. - Гарантираме за клиентите ни ефективност и максимални удобства, като им даваме възможност да ползват една платформа за всички свои комуникации и осигуряваме денонощна поддръжка.“

Според служители от компанията, всички основни услуги, които компанията предоставя, са с безплатни приложения – електронна поща, IPTV, софтуерни допълнения и др. „Едновременно с това даваме на клиентите си неограничен Интернет достъп“, споделят още от оператора.

Според информация от Макс Телеком VoIP решенията на оператора са с безплатни разговори в мрежата на 0999. Клиентите на компанията получават реални номера и говорят безплатно помежду си, без значение в коя точка на света се намират. „Отпадането на роуминг таксите е само едно от предимствата на гласовата ни услуга. Тя е преносима, работи през всяка една Интернет мрежа и не изисква специална инсталация. Клиентът избира как да я ползва – през обикновен телефон, чрез софтфон на своя компютър, чрез WiFi маршрутизатор или на мобилния си телефон“, разкриват от оператора.

„За момента Макс Телеком може да предложи на пазара разнообразни формати на VPN услугите и единствен предлага безжични мобилни VPN услуги - изтъкват от WiMAX компанията. - Дистанцираното видеонаблюдение също е част от възможностите, които предлагаме на нашите клиенти.“

За компанията най-важното развитие е, че в следващите 2 - 3 месеца ще пусне на пазара и напълно мобилна WiMax услуга с USB модем, със скорост до 5 Mbps, „което е първото подобно решение за индивидуални потребители – без ограничение на трафика. За корпоративни клиенти това е перфектно решение за мобилни корпоративни виртуални мрежи“, изтъкнаха от Макс Телеком.

„Некском непрекъснато разширява своето портфолио от услуги, тъй като WiMAX мрежата притежава огромен потенциал и разнообразни възможности за предоставяне на услуги – разказват Иван Павлов от Некском-България. - Най-напред компанията предлагаше високоскоростен интернет, фиксирана телефонна услуга с номер от Некском, комбинирани предложения, MAN свързаност и виртуални частни мрежи. През 2008 г. наред с тях Некском започна да предоставя и нови услуги за бизнеса - видео наблюдение, sms известяване, виртуална телефонна централа (IP/Hosted PBX).“

Услугата „видеонаблюдение” предоставя възможност за извършване на видеонаблюдение на различни обекти в реално време. Подходящо решение е за охрана, непрекъснат контрол на търговски и строителни обекти, видеонаблюдение на места, където няма изградена кабелна инфраструктура.

Услугата „SMS известяване” на Некском дава възможност за известяване при онлайн плащане, напомняне за настъпващи събития или организиране на рекламна кампания.

„Виртуалната телефонна централа” предоставя пълната функционалност на стандартната телефонна централа, като в допълнение дава възможност за организиране на вътрешните телефонни постове, независимо от тяхното физическо местоположение.

„През тази година Некском ще продължи да работи в тази насока и ще стартира още нови услуги с помощта на WiMAX напр. Conference bridge, софтуерен телефон, хот спотс зони и други“, допълва Павлов.

Георги Илиев, главен технически директор на Транс Телеком

„Към момента услугите, които 1one предоставяни през WiMAX мрежа, включват пренос на глас и данни, както и видеоразговори и видеонаблюдение – разказва Георги Илиев, главен технически директор на Транс Телеком. - Гласовата услуга за стационарни номера и номера с код 0996 включва и гласова пощенска кутия, която може да бъде прослушвана през сайта на компанията. През административния панел онлайн могат да бъдат активирани и услуги CLIP, CLIR, FW и др.” Към номерата с единен код за достъп 0800 и 0700 от Транс Телеком се предлага и услугата „Конферентна стая”, която според представители на компанията осигурява високо ниво на сигурност и контрол на достъпа при провеждане на конферентни разговори.

Операторът предоставя на клиентите си избор от над 40 онлайн телевизионни канала, като 30 от тях са безплатни, споделят от Транс Телеком. От компанията разказват още, че всеки абонат на 1one ползва безплатна електронна пощенска кутия с размер до 250 MB, както и хостинг до 50 MB.

„Операторът стартира предлагането на софтуерен телефон с възможност за провеждане на изходящи обаждания към фиксирани и мобилни мрежи в страната и чужбина“, добави още Георги Илиев.

Най-новото сред крайните клиентски WiMAX платформи и устройства

За приемането на WiMAX сигнала обикновено потребителите се нуждаят от специални адаптери или модеми. През последната година, обаче, световните разработчици в тази насока все по-често започнаха да предлагат готови платформи за преносими устройства (ноутбуци, PDA, мобилни телефони), които да включват системи за поддръжка на тази комуникация.

В края на септември миналата година корпорацията Motorola демонстрира на световно изложение WiMAX World WiMAX адаптер, предназначен за вграждане в автомобили. По думите на служители от компанията модулът X24 е способен да предостави на бордовата електроника в превозното средство всичката необходима информация (данни за задръстванията и по-добра логистика, информация за състоянието на времето, приложения за забавление и др.) в реално време.

Прототипът е изграден на базата на чипсета Motorola WTM1000 WiMAX и е снабден с WiMAX USB адаптер.

В началото на октомври 2008 година на японския форум CEATEC 2008 Intel представи WiMAX модул от ново поколение. Чипът с кодово име Evans Peak е един от най-новите схемни набори за широколентова свързаност, представени от Intel. Той поддържа по-широк спектър WiMAX профили в сравнение с досегашните чипсети на Intel. Освен това към него е добавена възможност за Bluetooth и GPS свързаност. На пазара Evans Peak трябва да се появи през тази година като съставна част от платформата Moorestown.

Предишното поколение чипсет на Intel от този тип, наречен Echo Peak, поддържаше ограничен честотен WiMAX диапазон. При тях безжична свързаност бе в рамките от 2,5GHz до 2,7GHz, което означава, че в страни като Южна Корея и Пакистан той не може да се използва. Причината за това е, че там честотният обхват е променен съответно на 2,3 GHz и 3,5 GHz.

Съгласно публикации на Intel Evans Peak ще поддържа WiMAX свързаност в диапазоните 2,3 GHz - 2,7 GHz и 3,4 GHz - 3,8 GHz.

WiMAX чипсетът на Intel е снабдени с Bluetooth 2.1 интерфейс, както и с функцията за глобално позициониране GPS. Освен това Evans Peak ще обслужва и безжична свързаност IEEE 802.11 във всичките й широкоразпространени стандарти. Тази функционалност бе налична и при Echo Peak.

В средата на ноември руският оператор Скартел представи комуникатора HTC MAX 4G, предназначен за работа в мрежи GSM и Mobile WiMAX. Компанията е разгърнала мрежа за мобилен широколентов достъп на базата на технологията Mobile WiMAX в Москва и Санкт-Петербург, като предоставя услуги под търговската марка Yota.

Този комуникатор е разработен от Скартел съвместно с High Tech Computer, един от лидерите на пазара на смартфони с платформата Windows Mobile. Според вицепрезидентът на HTC Европа Флориан Зайхе, той е създаден специално за руския пазар. Програмите в HTC MAX 4G са оптимизирани за услугите Yota, а програми за него се разработват от специалистите в "Скартел Стар Лаб".

Наред с Mobile WiMAX комуникационните функции на HTC MAX 4G включват поддръжка на технологията Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g), Bluetooth 2.0, GSM в диапазоните 900, 1800 и 1900 MHz, обмен на данни в мрежи GPRS/EDGE. Има също модул GPS и FM радиоприемник. Скоростта на предаване на данни в зоната на покритие на мрежата Yota Mobile WiMAX достига 10 Mbps.

В тази мрежа телефонните обаждания се осъществяват по технологията VoIP. За видеоразговори и конферентни връзки се използва допълнителна VGA камера. Предвидена е и основна цифрова камера с резолюция 3,2 мегапиксела.

Крайните клиентски WiMAX устройства, предлагани у нас

Към момента в страната все още не се предлагат мобилни WiMAX услуги чрез преносими WiMAX устройства. „Това е така, защото няма произведени устройства (преносими компютри, GSM апарати, PDA), работещи в честотния диапазон от 3,4 - 3,6 GHz, в който оперират WiMAX мрежите в Европа“, споделят от Некском. Според представители на оператора въпрос на няколко месеца време е, производителите да предложат WiMAX устройства на тази честота. „Нашите очаквания е това да стане факт в България във втората половина на 2009 г., когато на пазара ще има разнообразие от нови мобилни устройства, поддържащи WiMAX. Именно тогава Некском планира да стартира търговско предлагане на мобилни услуги“, споделят още от оператора.

Цялото оборудване на Некском се базира на серията Breezemax на Алварион. Компанията използва два вида крайни потребителски устройства- външен и вътрешен модем. Външните устройства са подходящи за клиенти без наличие на пряка видимост, за предоставяне на по-високи скорости или когато клиентът се намира на няколко километра от базовата станция.
Вътрешните устройства са приложими за клиенти с наличие на пряка видимост, които се намират в близост до дадена базова станция, където сигналът е достатъчно силен. За предоставянето на мобилни услуги в движение в момента се използват PCMCIA карти, които могат да се използват от преносим компютър.

„Очакваме с нетърпение и на българския пазар да започнат да се предлагат мобилни устройства с вградени WiMAX модули – коментира Георги Илиев, главен технически директор на Транс Телеком. - Дотогава ще продължаваме да се стремим да предлагаме на абонатите си клиентски устройства с оптимални показатели, които да съответстват на начина им на живот и техните нужди. Следим отблизо пазара и системно провеждаме тестове на нови устройства. В момента проучваме възможностите на нов универсален интерфейс за стационарни и мобилни компютри.“ Към предложението на компанията ще бъде включен и софтуерен телефон с номер 0996 с всички допълнения за гласова услуга.

Според представители на Макс Телеком, в момента операторът „държи над 80% от пазара на крайните WiMax устройства. Колко клиента има зад едно крайно устройство ние не знаем, но понякога те са над десет. Основно имаме корпоративни потребители и това е фокусът на компанията. Преносими компютри с вградени WiMAX модули вече се предлагат, но не и у нас, тъй като те са сертифицирани за работа на 2,5 GHz – коментират от Макс Телеком. - Всички WiMax мрежи в Европа, които се изграждат в момента, работят на 3,5 GHz, по общовалидни за общността изисквания. Множество производители вече подготвят модели и за работа и на 3,5 GHz и тези компютри в най-скоро време ще станат факт и у нас.“

Cisco Systems предоставя на Макс Телеком както основните модули за изграждане на мрежата, така и крайните устройства, които ползват клиентите. „Към момента освен софтуерните приложения, чрез които работят част от услугите ни, предоставяме и различни устройства в зависимост от избора на клиента, обясняват от оператора. - Интернет достъп например, те могат да получат посредством WiMaX модем, или WiMax карта, през Linksys WiFi маршрутизатор, обединяващ ползването едновременно на hot spot и глас. Предстои въвеждането на устройства и от други производители – Motorola, ZTE и други.“

„1one работи с крайни устройства на компаниите Huawei и Alvarion, които са двата основни доставчика на оборудване, с които е изградена мрежата на покритие на компанията“, разказва Георги Илиев, главен технически директор на Транс Телеком.

Едното клиентско устройство е Huawei EchoLife BM635, което представлява преносимо устройство с интегрирани интерфейси за услуги в цялата мрежа на One. Моделът разполага с 4 порта за LAN кабелна връзка (Ethernet 10/100 BaseT), 2 аналогови порта за телефон (SIP/POTS) и вграден WiFi маршрутизатор, който поддържа до 32 едновременни връзки към други устройства.

Второто устройство е Alvarion BMAX - стационарно устройство за достъп до услуги в мрежата на 1оne, Ethernet 10/100 BaseT 1(one) port – един порт за кабелна връзка към CPE. За реализиране на гласова услуга през това CPE 1one използва модеми тип АТА (аналогов адаптер) SIP/POTS (аналогов телефонен порт) с различен брой портове за телефони в зависимост от нуждите на клиента. В продуктовата гама са заложени еднопортови и двупортови ATA от моделите Audiocodes MP202, MP104, MP124. За офис решения от 1one предлагат 4/8/24 портови ATA.

От миналата година клиентите на компанията вече ползват крайните устройства безплатно за периода на договора, се похвалиха от оператора. „Предстои появата и на първите USB WiMAX модеми, което означава пълна мобилност на услугата,” добавиха от 1one.

Системи за сигурност на WiMAX комуникацията. Видове криптиращи механизми

Сигурността на една свързаност е сред основните фактори за приемането на дадена платформа. WiMAX платформата се харектириза с високо ниво на сигурност, което я прави желана от потребителите, търсещи подобен компонент.

От Некском споделят, че компанията гарантира високо ниво на качество и защитеност на информацията посредством криптиране на всички връзки чрез алгоритъма AES (Advanced Encryption Standard). Чрез този механизъм се криптира интернет трафика между опорната мрежа и крайното оборудване на клиентите и се защитават данните на клиентите от зловредни чужди намеси.»

„В началото на WiMAX мрежата стои така нареченият ASN-GW, или портал, който управлява достъпа, трафика и мрежовите ресурси като цяло – каза Георги Илиев, главен технически директор на Транс Телеком - Всяка базова станция осъществява връзка с този портал през GRE IPSec тунел.“

От своя страна, клиентските терминали използват TTLS-EAP процедура за идентификация, а в допълнение и самата мрежа периодично проверява всеки клиентски терминал, като инициира процедура за удостоверяване на неговата идентичност. По аналогичен начин се защитава информацията по време на преноса й от базовата станция до ASN портала, като така се гарантира, че мрежата получава информация единствено и само от уникално идентифицирани терминали.

„Сама по себе си технологията е достатъчно надеждна и сигурна. - коментират от Макс Телеком - Ефективен начин за контролиране на сигурността е именно използването на комплекса от технологии, заложени в стандарта IEEE802.16 e – PKIv2, EAP, EAS и др. Корпоративните клиенти имат възможността да реализират свои VPN или да получат тази услуга от нас. Разбира се, тези клиенти могат да насложат свое допълнително криптиране.“

Гарантиране на капацитет в WiMAX мрежата

При съвременните комуникации изискванията за капацитет на различните приложения и гарантирането му е не по-маловажна тема. Липсата му в ситуации, където се изисква задължително (гласови комуникации и видео в реално време) би довело до неудовлетвореност сред самите потребители и отказване от услугата.

„Мрежата на Некском е конфигурирана така, че да се гарантира постоянно високото качество и капацитет на всички услуги, като се приоритизират „time sensitive” услугите, например гласа и видеото - разказват от оператора. - Използваното оборудване поддържа тази приоритизация и отговаря на всички изисквания за гарантиране на параметрите.“

Мобилните WiMAX услуги, които предоставя 1one, са базирани на шлюз WASN9770, в който са дефинирани пет класа услуги за QoS.

  • Първият клас е UGS (unsolicited grant service) и той използва се при предаване на данни в реално време при фиксирана скорост, като базовата станция определя техния приоритет и периодичността на предаване. Не се изпълняват заявки от мобилната станция или неоторизирани заявки.
  • Вторият тип е (rtPS) (real-time polling service). Тя работи с услуги, които се изпълняват в реално време при гъвкава скорост.
  • При третия вид, ertPS (extended real-time polling service), се съчетават предимствата на UGS и rtPS. Този тип QoS работи с услуги, които се изпълняват в реално време и едновременно с това – при трафик на данни с определена периодичност и променлива големина на пакетите, например при VoIP с премахване на шума.
  • Четвъртият клас услуги, nrtPS (non-real-time polling service), поддържа непериодичен трафик на данни при променлива големина на пакетите и услуги, които не се изпълняват в реално време, както при интернет достъп с изискване за гарантиране на минимална скорост. Базовата станция предоставя възможност за единични излъчвания с по-голям цикъл, отколкото при rtPS, или непериодични единични излъчвания. Този услуга изисква гарантирана скорост на предаване, но не е чувствителен към забавяния. Може да бъде ограничен до максималната допустима скорост на предаване.
  • Последният клас услуги за гарантиране на капацитета, BE (best effort), работи със системи, които не се изпълняват в реално време и при които няма изискване за скоростта на предаване или евентуално забавяне – като при имейли или sms-и. Услугата не изисква гарантирана пропускливост или забавяне. Разрешават се случайни заявки и неоторизирани заявки от всякакъв тип.

„Основен начин за гарантиране на капацитета на предоставяните услуги е свързан със спецификата на управлението на радиоресурса – казаха от Макс Телеком. - Разполагаме с изградена система за постоянна поддръжка и контрол на мрежата в цялостния й капацитет.“

Интересни промоционални планове, предлагани от WiMAX операторите у нас

Борбата за привличане на нова клиентска маса в един изключително конкурентен пазар, като този на WiMAX пазара в страната ни, е причина за предлагане на нови и интересни предложения.

По случай празника на Св. Валентин Макс Телеком пусна в средата на февруари тази година на пазара „пакет за влюбени". MaxLove включва два софтуерни телефона MaxPhone на цената на един, като в периода между 14 и 28 февруари той ще се продава за 10 лева с ДДС. Двата номера с префикс 0999 са с по 10 лева включени минути за разговори, а услугите ще са достъпни от 14 февруари на страницата на оператора, откъдето се изтегля софтуерният телефон и се регистрират двата номера.

„Подарявайки единия номер на приятел в чужбина, ще можете да го избирате от всеки български телефон на цената на национален разговор, обясниха тогава от Макс Телеком. - Същевременно вашите близки в чужбина, получили телефон с 0999, могат да ви избират от него и да говорят с вас на цената на разговорите в българската национална мрежа. С тази предплатена услуга разговорите в мрежата на 0999 са на цена от 0,01 лв. на минута с ДДС от всяка точка на света", твърдят от WiMAX оператора.

В началото на февруари 1one стартира също пакет – OneLove, също специално за месеца на влюбените. Празничното предложение съчетава два телефонни поста и неограничен достъп до интернет през WiMAX мрежа при скорост до 4 Mbps.

5 тарифни плана за разговори с фиксирани мрежи предложи на бизнес клиентите си Некском-България в края на ноември миналата година. Включените в пакетите Офис 100, 300, 500, 1000 и 5000 минути за разговори могат да се използват за обаждания до абонати в България и ЕС, фиксирани и мобилни мрежи в САЩ и Канада. „Няма ограничение за съотношението между броя минути за разговори в страната и чужбина. За ползването на услугата не се дължи месечен абонамент, а се плаща само стойността на поръчаните минути за разговори“, обясниха тогава от Некском. След изчерпване на включените минути, разговорите се таксуват спрямо ценовата листа на Некском. Цената на тарифните планове варира от 10 лв. на месец за Офис 100 до 400 лв. за Офис 5000.

С пакета клиентите получават номер от номерационния план на оператора, допълнителни функции като изчакване на обаждане, условно и безусловно пренасочване, задържане на обаждане, гласова поща, блокиране на обаждане, онлайн справка за текуща сметка и др. „При промяна на адреса, телефонният номер на клиента се запазва и услугата продължава да се ползва при същите условия“, допълниха тогава от телекома.

WiMAX и/или LTE

В битката кой да бъде следващият безжичен стандарт за пренос на глас и данни се очертават два основни конкурента - вече добре познатият ни WiMAX и еволюционният 3GPP LTE (Long Term Evolution).

LTE притежава част от достойнствата на WiMAX, но се отличава по една значителна "подробност" - явява се естествено продължение на съществуващите GSM/UMTS мрежи. Пълната спецификация на технологията се очакваше най-рано към края на миналата годината, но вече има резултати от тестове на Nokia, при които е достигната теоретична скорост 100 Mbit/s. Освен това технологията се радва на подкрепата на GSM Association - организация, в която членуват най-големите безжични оператори в света. Това означава, че LTE може да се възползва от вече изградените GSM/WCDMA мрежи, които държат повече от 86% от световния безжичен пазар с над 2.8 млрд. абонати.

Но дори и това видно преимущество не гарантира победата на LTE технологията. Причината е, че все още тя е в експериментален етап (за момента дава обнадеждаващи резултати) и се очаква първите комерсиални мрежи, базирани на нея, да се появят най-рано през 2011 г.

WiMAX и икономическата криза

Общо 2,68 млн. абонати по света ползват WiMAX или други безжични ШЛ услуги (BWA), но средният брой потребители при WiMAX операторите в глобален мащаб остава нисък - около 15 хил. Средният приход от 1 абонат е $46,45 за домашни и $125,48 за бизнес клиенти, показват данните на Maravedis в началото на февруари тази година. WiMAX операторите са по-уязвими към блокирането на кредитните линии от своите 3G конкуренти, твърдят още от Maravedis.

Ръстът на глобалните приходи от услуги е загубил темпото си, тъй като WiMAX операторите са почувствали задържане на нивото на средния доход от абонат (АRPU) или дори са регистрирали намаляване на този показател, като пример за това е WiBro в Корея. Икономическата стагнация ускорява промяната на потребителските разходи към плоски цени за ШЛ безжични услуги при замяна на фиксираните мрежи.

„Настъпиха много трудни времена за мобилния WiMAX както за доставчиците като Telsima и за водещите WiMAX оператори като Tata, които се борят да финансират своите WiMAX планове, отбелязва Адлейн Фелах, CEO и основател на Maravedis. - Освен това при PR битката мобилният WiMAX загуби моментното си предимство спрямо LTE, тъй като стана ясно, че LTE ще бъде доминиращата 4G технология при Tier 1 мобилните оператори в света", допълва той.

„Картината все пак не е толкова мрачна. Повечето мобилни WIMAX устройства бяха сертифицирани през това тримесечие, а ръстът при внедряванията на базови станции продължава да надминава този на крайните потребителски устройства, което показва, че мрежите изпреварват кривата на проникване сред клиентите", добави Синтия Гарза, съавтор на доклада.

„Важно е да знаем, че WiMAX сега навлиза във фазата на търговски достъпните услуги, които осигуряват работа на много приложения като комуникации „машина-машина", наблюдение на ютилити мрежи и механизми, общоградски мобилни ШЛ приложения и вградени потребителски програми в разнообразни уреди като банкомати, машини за продажба на кафе, информационни киоски и др. Освен това екосистемата от WiMAX партньори вече постигна добри цени за полупроводниковите елементи, модули и цели механизми, за да се конкурира за масовите пазари", обяснява Робърт Сипута, старши анализатор в Maravedis.

Сред останалите изводи от доклада на компанията са още няколко елемента:

Първото е, че WiMAX внедряванията през 2009 и 2010 ще се ревизират до по-скромни размери. От друга страна средната абонатна база на една мрежа остава също много ниска - около 15 000 и това се дължи до голяма степен на липсата на масови крайни продукти. Друго интересно от доклада гласи, че Clearwire САЩ продължава да бъде топ операторът по отношение на брой абонати, като неговите потребители в края на третото тримесечие на м.г. в САЩ са били 469 000, или нарастване с 1,54% спрямо базата от 461 850 абонати, докладвана за Q2 2008. За Q3 2008 приходите от BWA/WiMAX услуги сред WiMAXCounts операторите са на обща стойност от $492 млн., което е 15% ръст спрямо предишното тримесечие. В доклада на Maravedis се съобщава още, че общият брой BWA/WiMAX крайни CPE устройства, продадени през септември 2008, е 2,68 млн. броя, или 15% повече от 2,33 млн., отчетени през юни 2008 г. Последната информация от този доклад гласи, че общо 121 269 секторни базови станции са инсталирани за Q3 2008, с 37% повече в сравнение с второто тримесечие на 2008 г.

В рамките на реструктурирането с цел фокусиране върху бизнес сегменти с максимална възвращаемост на вложените инвестиции в началото на февруари т.г. Nortel закри направлението за системи за мобилния WiMAX и прекрати сътрудничеството с Alvarion в рамките на подписаното по-рано стратегическо споразумение. Договорът, сключен през юни 2008 г., се отнасяше до създаването на съвместни решения за обединяване на технологията на Alvarion в областта на радиодостъпа и базовите станции за мобилен WiMAX с технологиите на Nortel за централната част от мрежовата архитектура, системите за резервна връзка и експертизата по интеграция на комплексни решения. Nortel имаше право да препродава продукцията на Alvarion в областта на мобилния WiMAX. Nortel с подкрепата на Alvarion отговаряше за поддръжката на съществуващите проекти и клиенти в областта на мобилния WiMAX.

Заключение

2009 година определено ще предложи много предизвикателства на WiMAX операторите у нас. Заразилата се финансова и икономическа криза в края на миналата година предвещава много неясноти по отношение на развитието на WiMAX индустрията както по света, така и у нас.

Фактът, че някои производители се отказват от намеренията си да пускат устройства с WiMAX платформи, означава, че този отрасъл ще преживее не особено радостна 2009 година. У нас операторите тази година смело планират големи разраствания на покритието и предлагане на нови услуги и продукти. Това е една доста оптимистична картина, която ако се окаже вярна ще опровергае общите негативни прогнози.

„Според мен има нужда да бъдат направени още стъпки, за да стане популярен WiMAX стандартът не само в България, а и в световен мащаб – коментира Ивайло Филипов, изпълнителен директор на Кериър БГ. - Бих искал да направя аналогия с развитието на WiFi технологията, която в началото също не беше интегрирана с много крайни устройства и се развиваше бавно, а едва след масовото пускане на пазара на лаптопи, джобни устройства, мобилни апарати и нетбук - компютри с вграден WiFi - този безжичен стандарт придоби широка популярност.

Ето защо твърдо смятам, че развитието на повече крайни потребителски устройства, поддържащи WiMAX, ще се окаже решаващо за бъдещето на бранша. Ще трябва да мине може би още около година, преди WiMAX стандартът да стане популярен и да бъде интегриран в повече устройства. Не трябва да подценяваме и ефекта от глобалната финансова криза, която може би също ще забави допълнително този процес.

Затова, според мен, в момента най-разумната политика, която следва да се води и от доставчиците, и от операторите, е един много внимателен подход към пазара”, добавя в заключение изпълнителният директор на Кериър БГ.


 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X