Стратегии

GSMA и ETNO настояват Европа да не налага нови рестрикции срещу телекомите

Иван Гайдаров

Индустриалните асоциации GSMA и ETNO призоваха държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) да отхвърлят предложението за затягане на правилата за обработка на метаданни в комуникационните услуги, като предупредиха, че подходът ще попречи на развитието на иновациите и европейската икономика на данни.

Двете организации разпространиха съвместно изявление, след като Германия предложи промяна в директивата на ЕС за електронна поверителност (ePR), за да ограничи използването на псевдонимизирани метаданни в комуникационната индустрия.

GSMA и ETNO отбелязват, че предложението отразява "трайно погрешно схващане, че неприкосновеността на личния живот и иновациите не могат да съществуват едновременно", което няма да помогне "нито за бъдещото развитие, нито за европейска конкурентоспособност", тъй като пречи на преодоляването на "пропастта между сигурността и стимулирането на иновациите" в цяла Европа.

Според организациите предложеният текст не отразява вижданията на държавите-членки, демонстрирайки нарастващ консенсус относно обработката на псевдонимизирани метаданни. Те също така настояват за продължаване на работата по осигуряването на "рамка, благоприятна за укрепване на икономиката на данните в ЕС".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X