Стратегии

Япония отказва да се включи в анти-Huawei коалицията...засега

Иван Гайдаров

Япония няма да забрани на китайските производители на телекомуникационно оборудване - включително Huawei - да оперират в страната, стана ясно в края на миналата седмица.

САЩ работят усърдно за това възможно най-много държави да следват стъпките им и да затворят пазарите си на 5G оборудване за китайски доставчици, но Япония не е склонна да се присъедини към нарастващия списък с правителства, които подкрепят Вашингтон, поне към момента.

Позовавайки се на материал в японския вестник Yomiuri, Reuters съобщава, че Токио ще предприеме собствени мерки в случай на опасения относно сигурността на 5G инфраструктурата си. Вестникът твърди, че Япония няма да се присъедини към никаква рамка, предназначена да изключи конкретна държава, но ще преразгледа възможностите, ако има някаква промяна в американския план.

За момента циркулира разнопосочна информация дали държавният секретар на САЩ Майк Помпео и японският външен министър Тошимицу Мотеги са обсъждали плана на САЩ за чиста мрежа, предназначен да държи китайските телекомуникационни и технологични компании извън американския пазар - на среща в Токио по-рано този месец, но със сигурност въпросите по отношение на киберсигурността са били на дневен ред под някаква форма. Въпреки че Япония не желае да се присъедини открито към американската анти-Huawei коалиция в сегашния ѝ вид, очевидно държи да задържи Вашингтон на своя страна и, както твърди Reuters, да засили сътрудничеството си със САЩ в киберсигурността.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X