Стратегии

Британски телекоми искат поне 5 години за премахване на устройствата на Huawei

Иван Гайдаров

Ръководители на BT и Vodafone представиха пред Комисията за наука и технологии на Обединеното кралство набор от конкретни доказателства, според които пълното премахване на оборудването на Huawei от местните мрежи до 2023 г. ще доведе до големи смущения и дори дигитални прекъсвания.

Двата телекомуникационни оператора, които са дългогодишни клиенти на Huawei, са предупредили политиците да не взимат прибързани решения. Позицията идва в момент, в който изглежда, че Huawei изживява последните си дни във Великобритания, след като премахването на "високорисковите доставчици" от телекомуникационната инфраструктура на страната е основен приоритет в сферата.

Според представителите на двата телекома те са се обърнали към Комисията за наука и технологии, която се фокусира върху потенциалното въздействие на различните решения в сферата на телекомуникациите, защото искат да сведат до минимум оперативните смущения и финансовото въздействие на неизбежната раздяла с китайския доставчик.

"Това е последното нещо, което искаме да направим набързо и необмислено, когато сме толкова зависими от нашата телекомуникационна инфраструктура", коментира Хауърд Уотсън, CTIO на BT.

Андреа Дона, ръководител по мрежите на във Vodafone, напълно подкрепя позицията на своя колега от BT.

Изслушването е част от стремежите на законодателите във Великобритания да се опитат да разберат степента на влияние и участие на Huawei в телекомуникационната индустрия в страната.

И Дона, и Уотсън смятат, че ще са необходими най-малко пет години, за да се премахне оборудването на Huawei от мрежата изцяло, без това да причини материални смущения за частните и корпоративните потребители.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X