Стратегии

Защо Русия се опитва да задълбочи дигиталната си изолация?

Иван Гайдаров

Когато стане дума за теми като национална сигурност, неприкосновеност на личния живот и шпионажа в контекста на мобилната индустрия, в последно време често първата асоциация е свързана с една определена китайска компания. В случая обаче не става дума за технологичния гигант Huawei.

Миналия месец Русия и нейният президент Владимир Путин обсебиха заглавията, след като приеха законодателство, забраняващо бъдещата продажба на определени комуникационни устройства, които нямат предварително инсталиран руски софтуер.

Законопроектът, който трябва да влезе в сила през юли 2020 г., ще обхване някои смартфони, компютри и смарт телевизори, които тепърва ще бъдат посочени. Устройствата, попаднали в списъка, ще трябва да включват както основния софтуер – Android или iOS – така и софтуер, разработен в Русия.

Интересен, макар и противоречив ход. Но какво се крие зад него?

Съавторът на законопроекта Олег Николаев коментира, че в основата на този ход стои идеята да се даде възможност на потребителите да избират между използването на вградения западен софтуер и руските алтернативи, тъй като правителството иска да стимулира използването на местни технологии.

Правителството печели

Микита Ханец, анализатор на киберсигурността във Frost and Sullivan, обаче не е убеден в тези мотиви. Той твърди, че подобно законодателство ще бъде вредно както за крайните потребители, така и за руските технологични компании. По думите на експерта надали интересите на потребителите са нещото, залегнало като фундамент на промените.

"Намерението за предварително инсталиране на допълнителни приложения предполага, че руското правителство иска да заобиколи някои от защитите, одобрени от доставчиците на услуги за дигитално разпространение", коментира Микита Ханец пред Mobile World Live, и добавя: "Освен това участието на правителството в одобряването на софтуер, който по-добре да отговаря на нуждите на руските потребители, е още една причина да се постави под въпрос официалната версия, с която се оправдава приемането на закона."

Този законодателен акт следва дълга поредица от по-строги регламенти, свързани с интернет, които правителството на Путин наложи през годините.

Те включват задължения, вменени на различни комуникационни платформи, да споделят кодовете си за криптиране на разговорите, както и Закон за суверенен интернет, който дава правомощия на правителството да ограничава определен уеб трафик в страната.

Кремъл аргументира въвеждането на тези правила като ход за повишаване на киберсигурността в страната.

Свързвайки последното законодателство с по-широките амбиции на Русия за дигитален суверенитет, Ханец смята, че софтуерните ограничения ще имат две основни последици. На първо място, според него то ще даде предимства на руските разработчици на местния пазар за сметка на западните и азиатските. Освен това, то ще послужи за укрепване на дигиталната отбрана на страната.

"Последната цел вероятно ще доведе до сериозни опасения за поверителността на данните на крайните потребители, които имат предварително инсталиран одобрен от правителството софтуер на своите устройства", предупреждава той.

Междувременно, въпреки че е много вероятно руските производители на софтуер да се възползват икономически от този ход, те могат да се окажат в ситуация да не успеят да отговорят на поставените от правителството условия.

"Ако направят исканите от руското правителство отстъпки, те ще загубят своята позиция като доставчици, ангажирани със защитата на личната информация на клиентите си, и ще се сблъскат с вътрешнополитически реакции, Ако пък се противопоставят, те вероятно ще загубят част от пазарния си дял в Русия. В крайна сметка руското правителство е единственият сигурен победител в тази ситуация", категоричен е експертът по киберсигурност.

Анти-Apple законодателство

Веднага след като Путин ратифицира законодателството, Руската асоциация на търговските дружества и производителите на домакински електрически съоръжения и компютри (RATEK) предупреди, че прилагането му може да накара международните компании да се изтеглят от руския пазара. От организацията също така обръщат внимание, че за някои компании може да се окаже невъзможно да инсталират алтернативен софтуер на определени устройства. Една от тези компании е Apple, чиито продукти са известни с това, че са затворени за приложения на трети страни.

Пред Forbes, специалистът по киберсигурност и основател на компанията Digital Barriers Зак Дофман подкрепя страховете на RATEK, заявявайки, че западните технологични гиганти по-скоро биха напуснали пазара, отколкото да компрометират политиките си за сигурност. Той подчертава, че Apple вече е предупредила руските власти за възможните последици от приемането на това законодателство и е изразила готовност да се бори срещу него.

"Лесно е да разберем тази позиция. Ако допусне това, компанията може да се окаже обект на подобно законодателство на множество пазари по целия свят, което да предполага контрол върху естеството, произхода и целостта на веригата на доставки на инсталирания софтуер", смята Дофман.

Микита Ханец подкрепя тази теза, заявявайки, че специално Applе е "малко вероятно да подкопае позициите си като един от най-ориентираните към поверителността доставчици на масовия пазар".

Дигитална изолация

До влизането в сила на софтуерното законодателство има известно време, в рамките на което ситуацията може да се промени. Според експертите обаче вероятността президентът Путин да отстъпи е минимална. Всъщност, реакцията на западните технологични компании и критиците на този ход не само е очаквана от руското правителство, но би могла да бъде и приветствана.

"Законът неизбежно ще доведе до последваща икономическа, политическа и дигитална изолация на Русия от страна на Запада", казва Микита Ханец и добавя: "Има вероятност обаче това да не е резултат от хода на правителството, а негова цел, тъй като продължаващото отдалечаване на Русия от по-широката технологична екосистема съответства на техните стратегически цели за информационна сигурност."

Позицията на Русия неизбежно е оприличавана с отношението на Китай спрямо американските технологии, често описвани като "Великата защитна стена" (аналогията с Великата китайска стена не е случайна).

В по-широк контекст усилията на Русия отварят нова глава в нарастващото разцепление на Изтока и Запада в технологичния сектор - история, в която същата тази китайска компания, за която говорихме в началото, е главен герой досега.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X