Стратегии

Facebook разработва своя операционна система

Иван Гайдаров

Facebook започва разработването на собствена операционна система, тъй като компанията иска да намали зависимостта си от доставчици от трети страни като Apple и Google, съобщава The Information.

Според зам.-вицепрезидентът на AR/VR отдела на компанията Андрю Босуърт този ход ще помогне да се гарантира, че в бъдещето ще има "място за нас", добавяйки "ние не смятаме, че можем да се доверим на пазара или конкурентите за това. Така че, сами ще го направим ".

Не е ясно кой от хардуерните продукти на компанията би могъл да използва операционна система. Известно е обаче, че Facebook работи върху нови очила за добавена реалност, както и актуализации на хедсета си за виртуална реалност Oculus и смарт хъба Portal.

Проектът се ръководи от Марк Луковски, който преди това е бил част от Google и Microsoft, и помага за създаването на последната операционна система Windows NT.

Bloomberg съобщи през април 2018 г., че компанията е започнала изграждането на екип, който да проектира собствени хардуерни чипсети. Година по-късно CNBC информира, че също така е компанията започва разработката на собствен гласов асистент.

Най-голямата социална мрежа вече има известен опит в сферата на операционните систем с Facebook Home, персонализиран потребителски интерфейс за Android устройства, представен през 2013 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X