Стратегии

Кремъл въведе по-строг контрол върху интернет

Иван Гайдаров

Закон, въвеждащ нов, по-строг контрол в интернет, влезе в сила в Русия на фона на опасения, че той може да бъде използван от правителството, за да ограничи свободата на словото на критиците си.

На теория законът за "суверенния интернет" дава на длъжностните лица широки правомощия за ограничаване на трафика в руската мрежа.
Кремъл мотивира новото законодателство с това, че то щяло да подобри киберсигурността. Според правителствен говорител потребителите няма да забележат никаква промяна.

Критиците на властта в Русия се опасяват, че Кремъл ще се опита да създаде защитна стена в интернет по подобие на Китай. Според експерти обаче не е ясно как мерките, заложени в спорния закон, могат да бъдат изпълнени ефективно от гледна точка на технологичните предизвикателства и високите разходи, съобщава BBC.

Какво представлява законът?

Новото законодателство дава възможност на Кремъл да изключи връзката на определени места в рамките на Русия или напълно да преустанови контакта със световната мрежа "при спешни случаи". Но решението кое точно е спешен случай и кое не е се взима изцяло от правителството, както и това какви точно мерки да бъдат предприети.

Законът изисква доставчиците на интернет услуги да инсталират мрежово оборудване - известно като DPI (deep package inspection) - способно да идентифицира източника на трафик и да филтрира съдържанието. На практика това ще позволи на местния телекомуникационен регулатор Роскомнадзор да бъде по-ефективен при блокиране на сайтове.

Русия се стреми да насочи уеб трафика и данните на страната през контролирани от държавата точки, намалявайки ролята на чуждестранните сървъри, над които има по-малък контрол. Според привържениците на мярката тя е насочена към защитата на системата от атаки от чужбина. За да катализира този процес, Москва разработва своя собствена мрежа, която трябва да работи почти автономно. Този проект обаче се очаква най-рано 2021 г.

Това е поредната строга мярка спрямо употребата на интернет, одобрена от руското правителство. По-рано тази година парламентът прие два законопроекта, които забраняват "неуважението" към властите и разпространението на фалшиви новини.

Друга защитна теза на говорителите на Кремъл е, че законът ще гарантира, че Русия ще продължи да функционира, дори ако Западът "атакува" и откъсне страната от интернет. Ето защо той е наречен законопроект за "суверенния интернет".

Тези доводи не променят мнението на редица критици, които смятат, че единствената цел на това законодателство е да се увеличи контрола върху интернет.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X