Медни Системи

Вече 20 години системите Cat.6 диктуват пазара на мрежи

Владимир Владков

Вече 20 г. системите от т.нар. Категория 6 (Cat.6) са един от най-важните фактори за навлизането на гигабитовите скорости при офисните локални мрежи. "Cat.6 революционизира трафика на данни, позволи навлизането на широколентовия интернет достъп на работното място и проправи пътя към дигитализацията", коментират експертите от швейцарският разработчик и производител на кабелни системи R&M, която има голямо производствено предприятие и в София.

Заедно с универсалния конекторен формат RJ45, системите Cat.6 дадоха възможност за по-вискокосоростно предаване на данни и разширяване на честотната лента до 250 MHz. Дори днес, 20 години по-късно, Cat.6 все още е най-често прилаганата в практиката мрежова свързаност в световен мащаб. Модул Cat.6 е вграден във всеки втори порт на мрежите за данни и телекомуникации. В допълнение следващият вариант на технологията Cat.6A (Advanced), въведена 10 години по-късно, проправи пътя към Ethernet мрежи със скорост 10 Gbit/s.

Cat.6 бе въведена заедно със стандарта ISO/IEC 11801 (второ издание). С него се дефинира предаването на данни чрез използване на протокола Ethernet с честотна лента 250 MHz и скорост 1 гигабит в секунда (1 Gbit/s) на разстояние 100 метра по кабел с усукан меден чифт. Основните области на приложение са структурно окабеляване за мрежи за данни в офиси, центрове за данни, фабрики и функционални сгради от всякакъв вид.

Още по време на разработката на стандарта за Cat.6 R&M участва активно в сформираните международни комисии. В допълнение компанията стартира работа в областта още през 1999 г. - преди да бъдат окончателно приети параметрите на преноса. В резултат R&M разработва собствен модул Cat.6 и открива производствена фабрика в Бубикон, Швейцария. Първите хиляда бройки от този модул са доставени на клиент във Винтертур (Швейцария) на 2 август 2000 г. R&M става първата компания, която произвежда модули Cat.6 напълно автоматизирано, с високо качество и нула дефекти.

На 1 август компанията отбеляза и 20-годишнината на Cat.6. "Нашият принос към старта на ерата на Cat.6 преди 20 години е истинска швейцарска история за успеха", коментира Матиас Гербер, маркетинг мениджър за LAN окабеляване в R&M. Той оглавява проекта за Cat.6 от самото му начало. "R&M е доказателство, че конкурентоспособното производство в Швейцария е възможно, както и че дългосрочните инвестиции създават висока стойност. Нашият фокус са водещите пазари, които очакват производителността и резервираността при преноса на данни да надхвърлят стандартните параметри", допълва Матиас Гербер.

Празнична церемония по случай 20-годишнината на модула Cat.6 на R&M. От ляво на дясно.: Мишел Рива, главен изпълнителен директор; Мартин Райхле, собственик и заместник-председател на Съвета на директорите; Адриан Хеерли, ръководител "Автоматизиран монтаж"; Матиас Гербер, маркетинг мениджър за LAN окабеляване

© R&M

Празнична церемония по случай 20-годишнината на модула Cat.6 на R&M. От ляво на дясно.: Мишел Рива, главен изпълнителен директор; Мартин Райхле, собственик и заместник-председател на Съвета на директорите; Адриан Хеерли, ръководител "Автоматизиран монтаж"; Матиас Гербер, маркетинг мениджър за LAN окабеляване


R&M остава единственият производител, който не използва печатни платки за компенсация за Cat.6. Това означава, че сигналите за данни преминават без преход директно от кабелната свръзка към контакта. Благодарение на модула Cat.6, R&M се утвърждава като водещ производител и световна марка за конектори RJ45. Днес повече от 100 милиона модула Cat.6, произведени от R&M и инсталирани в целия свят, гарантират бързо предаване на данни, а R&M е един от трите най-големи производители на конектори тип RJ45 в Европа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X