Скс Решения

R&M създаде SPE Алианс, ориентиран към индустриалния Интернет на нещата

Владимир Владков

Нова международна организация, която да обменя опит и знания в областта на Ethernet свързаността през един чифт SPE (Single Pair Ethernet) създаде швейцарският производител R&M заедно с водещите технологични компании Phoenix Contact, Weidmüller, Fluke Networks и Telegärtner.

Първоначално компаниите от алианса SPE предвиждат ускоряване на разработката на технологията SPE, приложима за индустриалния Интернет на нещата (IIoT), както и да подобри сътрудничеството за справяне с предизвикателствата, съпътстващи нейното навлизане. Сред целите на организацията са увеличаване на експертизата в областта на SPE, което да гарантира по-бързото и по-надеждно внедряване на технологията в продукти на компаниите, основатели на алианса.

"Впоследствие към алианса се присъединиха компании като Datwyler, Kyland, Microchip Technology, Rosenberger, SICK, O-Ring, Draka/Prysmian Group и University4Industry. Включването на големи и мощни организации в алианса означава, че той обхваща широк спектър от индустрии, приложения и области на приложение", уточняват от R&M, която оперира в България от над 20 години, а от 2011 г. разполага в София и с производственото предприятие Reichle & De-Massari Bulgaria Production.

Технологията за едночифтов Ethernet (SPE), базирана на xBASE-T1, използва кабел с един усукан чифт за пренос на данни, като се характеризира с миниатюрни конектори. Тя може да замени традиционната индустриална мрежа тип "fieldbus", като по този начин се постига по-голяма плътност при преноса на данни, по-бърза връзка и по-лесно инсталиране. Технологията предлага единна унифицирана свързаност, независеща от производителя, а не отделна свързаност за всяко едно приложение. "Обхватът до 1000 метра и 1 Gbps скорост на преноса разширяват използването на SPE в различни системи, като инсталирането става бързо и лесно и позволява гъвкаво разширяване на съществуващите кабелни инсталации", обясняват от R&M.

Сред основните области, в които се прилага технологията SPE, са :
  • Пасивно промишлено окабеляване. SPE технологията осигурява безпроблемна и с постоянно високо качество IP комуникация от сензорите към облака. Според експертите тази технология предлага алтернатива на използваните днес системи fieldbus.
  • Сградна автоматизация. Един ценово ефективен начин за реализация на интелигентни сгради и фабрики е чрез свързването на устройства към BMS системите за управление на сгради посредством LAN мрежи и облака. Това премахва необходимостта от изграждане на специфични за дадено приложение системи fieldbus и наличието на шлюзове, сложни интерфейси и различни протоколи. SPE е идеално решение за свързване на множество малки сензори и актуатори в т.нар. зони от "цифровизирани тавани" (Digital Ceiling). В резултат чрез включването към контактите на различни сензори, контролни елементи, WLAN точки за достъп и други устройства се постига едновременно електрозахранването им и свързването им към локалната Ethernet мрежа.
  • Технология за сензори. Сензорите и актуаторите създават все по-големи обеми от данни, които се използват от приложенията за индустриалния Интернет не нещата. В този случай именно SPE технологията с нейните миниатюрни и стандартизирани конектори прави възможно бързото и лесно свързване на малките по размер сензори към Ethernet мрежата и едновременно с това позволява и тяхното електрозахранване.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X