Скс Решения

TIA одобри стандартизацията за новата категория 8 кабелни системи

Владимир Владков

Американската индустриална асоциация TIA завърши през юли от дългоочаквани стандартизации - спецификация за новата Cat. 8 кабелни системи и спецификацията на широколентовото оптично решение и новата категория OM5.

Тъй като международните и европейските стандарти за структурно окабеляване в САЩ са повече или по-малко копирани, е въпрос само на време тези 2 нови технологии да бъдат стандартизирани и в нашата страна.

Нова Cat.8 (ANSI / TIA-568-C.2 допълнение 1)

След 3 години работа спецификацията за четирижилен меден кабел тип усукана двойка е завършена, така че да се осигури предаването на 40-гигабитов Ethernet на разстояния до 30 метра. Причината за новата спецификация бе необходимостта от просто и евтино свързване на крайните устройства с 40-гигабитов Ethernet порт, което има голямо значение за центровете за данни.

Параметрите на новата Cat.8, дефинирани от TIA, са както следва:

  • 2-портов канал за предаване
  • използване на екранирани компоненти
  • използване на конектори RJ45
  • максимална дължина на 24-метровата постоянна линия
  • параметри на предаване, определени от 1 MHz до 2000 MHz
  • инсталационни кабели с напречно сечение AWG 22 до 24
  • пинове с напречно сечение AWG 22 до 26
  • съвместимост с предишните категории
  • съгласуваност между 100 Mbps и 40 Gbps

Максималната дължина на комуникационния канал (т.е. постоянна връзка между кабела и пач-панелите) е зависима от напречното сечение на кабела (пластир) по следния начин:

Кабел

Макс. обща дължина на кабела

Макс. дължина на целия канал за предаване / трасе

22 до 23 AWG

8 m

32 m

24 AWG

6 m

30 m

26 AWG

4 m

28 m

Това е причината, поради която някои производители, въпреки положените усилия, за пореден път не успяха да патентоват конектори и да ги стандартизират по ISO стандарти, дори в Cat.7 и Cat.7А. За предаването на 10-гигабитов Ethernet по стандартна усукана двойка кабел, се използва само Cat.6A, а за предаване на 25 Gigabit и 40 Gigabit - само Cat.8 и конектори RJ 45.


Широколентово оптично решение ANSI / TIA-492AAAE за новата категория OM5

Наблюдава се интересен развой в областта на оптичните мрежи, базирани на мултимодовата технология. Новият стандарт определя мултиплексирането WDM, или с други думи смесване на светлинни лъчи с различна дължина на вълната - за кабели с диаметър на сърцевината 50 микрона. Стандартът променя дължината на вълната, така че да се използва спектъра от 850nm до 953nm, съответно оперативната честотна лента е 4700 MHz х км при 850 nm и 2470 MHz х км при 953 nm.

Тази технология няма да бъде налична за момента в многожилни кабелни тип от OM1 до OM4. Бяха предложени различни обозначения на новата категория - OM4w, OM5 resp. OM5w. И накрая гласуването беше спечелено от OM5.

Стандартизацията за многомодовото мултиплексиране WDM е важен фактор, тъй като е един от четирите възможни начини за увеличаване на скоростта на предаване на данните: WDM, паралелно пренасяне на данни по няколко канала, увеличаване на честотата и кодиране от по-висок порядък.

Сравняване на комуникацията без и с WDM мултиплексиране при многомодови кабели


TIA одобри стандартизацията за новата категория 8 кабелни системи

© Владимир Владков, Networkworld.bg

От таблицата се вижда как този нов стандарт ще се отрази на настоящи и бъдещи приложения за многомодови системи. Например за 40 Gigabit Ethernet в момента са необходими до 8 влакна - 4 x 10Gbps за изпращане на сигнала и 4 х 10 Gbps за получаване на сигнала. Ако се използва WDM, ще са достатъчни само 2 влакна, като всяка влакно изпраща 4 x 10Gbps сигнали в различни цветови спектри.

В допълнение, освен кабела промените засягат и оптичните конектори. Посоката, в която се развиват оптичните протоколи, ясно показва, че те са разработени на базата на паралелна сигнализация чрез 8 влакна. Трябва да се има предвид, че при използване на тези протоколи с повече от 12 влакна със съединители MPO / МТР, остават винаги 4 свободни влакна в съединителя и в кабела. Така че може да се очаква, че всички съединители MPO / МТР ще са приспособени да са кратни на 8, например наскоро стандартизираните съединители 16 и 32 MPO / МТР (отговарящи на стандарта ANSI / TIA-604-18 - FOCIS 18) за предаване на 400 Gb Ethernet.

Статията е подготвена за словашко издание от Лукаш Ондрошек, мениджър „Бизнес развитие“ за Централна и Източна Европа в Legrand Datacom&Datacenter

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X