Скс Решения

Цените за Ethernet капацитета достигнаха 6-годишно дъно

Владимир Владков

Цените на Ethernet капацитета на комутаторите за центрове за данни спаднаха до най-ниското ниво от 6 години насам, като има спад на търсенето от страна на облачните доставчици, показва нов доклад на Crehan Research за 2017 г. Производителите на оборудване са заложили на по-ниските цени в опит да привлекат клиентите, „влюбени“ във високите скорости, доставчици на публични, частни и хибридни облаци.

Търсенето на по-голяма пропускателна способност от страна на облачните компании е увеличило през миналата година средния капацитет на един комутаторен порт до почти 17 Gb при средно 12 Gb през 2016 г., пише още в анализа на Crehan Research.

„Доставчиците на частни, публични и хибридни облаци се стремят да разгърнат много по-бързи мрежи както в центровете за данни, така и между тях, така че да могат да обслужват хиляди нови и съществуващи приложения на своите клиенти, обяснява Сеймус Креан, президент на Crehan Research. На свой ред, доставчиците на комутатори за ЦОД реагират, предоставяйки значително по-голяма пропускателна способност почти без да оскъпяват продуктите си.“

В резултат през 2017 г. се забелязва значителен ръст на Ethernet капацитета, на доставените портове и на приходите, поне на пазара на „маркови“ продукти, коментира Креан. Приходите са нараснали с 10%, което е най-големият годишен ръст за последните 4 години.

Нарастваща популярност на 100 GbE

Докладът установява още, че през миналата година приходите от 25 Gigabit Ethernet и 100 GbE са се увеличили с близо 2 милиарда долара, като продуктите със 100 GbE имат най-голям принос за този скок. Нарастващата популярност на двете скорости на Ethernet портовете е причина и за 5% спад при доставките на 40 GbE.

Освен това 100 GbE има основен принос през 2017 г. за търсенето на Ethernet капацитет като цяло, надхвърляйки предишния „шампион“ 10 GbE. За периода от 2015 до 2017 г. доставките на портове 100 GbE нараснаха от под 100 000 броя годишно до над 4 милиона.

Търсенето на 100 GbE „е в основата на предстоящото въвеждане на 400 GbE комутатори в центровете за данни, които предлагат същата завладяваща икономическа ефективност на фона на силното търсене в облака на по-високи мрежови скорости“, обясняват анализаторите.

 

Бъдещето принадлежи на 400 GbE

През януари Crehan обяви, че производителите ще започнат да доставят 400 GbE комутатори още през тази година. До 2022 г. това високоскоростно мрежово оборудване ще обслужва най-голям дял от Ethernet капацитета, поне що се отнася до комутаторите.

Доставчиците на облачни услуги са основна причина за търсенето на по-голям мрежов капацитет. Корпоративните потребители обаче увеличават дела си в приходите на производителите на Ethernet комутатори. През 2021 г. облачните оператори ще похарчат $12 млрд. за Ethernet комутатори, което се равнява на 23% от целия пазар, показват данните на IHS Markit. През 2016 г. операторите са генерирали 16% от приходите.

Зад бурно развиващия се бизнес на операторите стоят предприятията, които преместват своите приложения в облака, за да намалят разходите си за собствени ЦОД. Глобалните разходи за публични облачни услуги и инфраструктура ще растат с 22% годишно до 2021 г., когато ще достигнат $277 млрд, според данните на IDC.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X