Сигурност

Лондон готви нов закон за телекомуникационна сигурност

Иван Гайдаров

Правителството на Обединеното кралство предлага нов закон, който има за цел да даде на регулаторите безпрецедентни нови правомощия за повишаване на стандартите за сигурност на телекомуникационните мрежи в страната и "премахване на заплахата от високорискови доставчици".

"Ще наложим със закон необратимото пълно премахване на оборудването на Huawei от нашите 5G мрежи. Този новаторски законопроект ще даде на Обединеното кралство един от най-сериозните режими на телекомуникационна сигурност в света и ще ни позволи да предприемем необходимите действия за защита на нашите мрежи", категоричен е Оливър Даудън, дигитален секретар на Великобритания, при представянето на предложения закон и добавя: "Законопроектът също така ще предостави на правителството нови правомощия да издава указания на телекомуникационните компании, за да управлява риска от несигурни доставчици. Въпреки че оценените като такива вече са ограничени в най-чувствителните части на мрежата, законопроектът ще позволи на правителството да наложи контрол и върху използването на всякакви стоки, услуги или съоръжения на подобни производители".

"Разочароващо е, че британското правителство се стреми да изключи Huawei от въвеждането на 5G страната. Това решение е политически мотивирано и не се основава на справедлива оценка на рисковете. Той не обслужва висшите интереси на никого, тъй като би преместил Великобритания в бавната цифрова лента и би изложил на риск правителствената програма за изравняване", заявява от своя страна вицепрезидентът на Huawei Виктор Джан.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X