Сигурност

Ericsson се обяви против забраната на Huawei в Швеция

Иван Гайдаров

Бьоре Екхолм, главен изпълнителен директор на шведския доставчик на телекомуникационно оборудване Ericsson, се обяви категорично срещу решението на Швеция да забрани употребата на технологии на китайски доставчици да се използват в 5G мрежите на страната.

Екхолм защити своята изненадваща позиция по време на интервю за FT. Основният проблем според него е, че решението на Швеция противоречи на инструментариума на ЕС, който препоръчва на държавите-членки да предприемат мерки за намаляване на риска в своите 5G мрежи, а не да забраняват изцяло определени доставчици. Според него рамката на ЕС е добра, а Швеция прави неправилна интерпретация на инструментариума.

В подкрепа на позицията на Ericsson трябва да се има предвид, че ЕС не е актуализирал инструментариума си от началото на тази година, което означава, че съюзът не отчита допълнителните опасения за сигурността. В същото време много европейски държави втвърдиха позицията си по отношение на китайските доставчици на мрежи в средата на годината.

"Ericsson и Швеция вярват в свободната търговия", казва Екхолм и добавя: "Ние се основаваме на възможността да търгуваме свободно. От моя гледна точка е важно да имаме отворени пазари и свободна конкуренция." По думите му този прецедент, създаден чрез едностранна забрана на компании от определени държави, е обезпокоителен. Той също така е слаб от юридическа гледна точка, както показва решението на административния съд в страната решението да бъде преразгледано.

Екхолм завършва позицията си с призив, че Европа не трябва да изостава в развитието на 5G.

Трябва да се има предвид, че Ericsson все още има значителни интереси на китайския пазар и забраната на дейността на доставчика на местна територия би била сериозен удар за него.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X