Сигурност

Huawei обжалва решение на Швеция да я изключи от 5G търговете

Иван Гайдаров

Китайският доставчик Huawei продължава борбата срещу изключването си от европейските пазари, като този път оспорва юридически решение на шведския телекомуникационен регулатор.

До правния спор се стигна, след като преди няколко седмици институцията определи като условие за търга на 5G спектъра компаниите да не използват технологии на Huawei или ZTE, което е заобиколен начин да се наложи забрана за двете компании. Като основание от регулаторният орган посочват обичайните причини, свързани с националната сигурност, и в началото изглеждаше, че Huawei ще приеме решението, както прие това на Обединеното кралство.

Сега обаче Reuters съобщава, че Huawei е подала официална жалба до административния съд в Стокхолм срещу решението пред шведския регулатор.

"Смятаме, че взетото решение не е добро за потребителите, нито за Швеция като цяло", казва Кенет Фредриксен, EVP на Huawei за Централна Източна и Северна Европа, и добава: "Затова искаме шведски съд да провери дали решението е взето чрез процес, който отговаря на закона."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X