Сигурност

Ситуацията в Хонконг влошава позициите на Huawei във Великобритания

Иван Гайдаров

Технологичният бизнес и политиката все повече се обвързват в последните години и Huawei е емблематичен пример за това. Колкото и да се опитва китайският доставчик да убеди широката публика, че няма пряка връзка с управляващата комунистическа партия в страната, поведението на официален Пекин убеждава точно в обратното. Налагането на нов закон в полуавтономния регион Хонконг, който би позволил на Китай да екстрадира и наказва всички негови жители, които прецени, че работят против интересите на най-голямата азиатска страна, е последният подобен акт. Но докато преследването на уйгурите предизвика малка международна реакция, то желанието на Комунистическата партия на Китай да наложи волята си на 7,5 милиона жители на Хонконг привлече значително по-сериозно вниманието на международната общност.

Като бивша колониална власт, Обединеното кралство има специален интерес към благосъстоянието на Хонконг и неговите граждани, защитено от Китайско-британската съвместна декларация от 1984 г. Специалистите са категорични, че този нов закон е в нарушение на въпросната декларация, а като реакция Лондон предложи възможност за получаване на гражданство на три милиона жители на полуавтономната територия. В отговор Китай засипа със заплахи за ответни действия Великобритания.

Това ескалиране на дипломатическото напрежение между Обединеното кралство и Китай съвпада с текущия анализ на участието на Huawei в 5G мрежите на Обединеното кралство. По-рано тази седмица министър-председателят Джонсън сигнализира, че кабинетът му заема все по-враждебна позиция спрямо китайския доставчик и трудно можем да си представим, че последващото развитие на дебата между двете страни за ситуацията в Хонконг ще промени този факт.

Huawei в крайна сметка не може да направи нищо по въпроса, че е китайска компания, но действията на правителството в Пекин недвусмислено показват, че то може наистина да поиска от технологичния гигант съдействие, особено при допълнителна ескалация на напрежението. Към момента няма никакви свидетелства Huawei да има отношение към събитията в Хонконг, но все по-често заради позициите на Китайската комунистическа партия страда местния бизнес. За британския премиер е почти невъзможно в тази ситуация да издейства по благоприятни мерки за Huawei, дори да го поиска, тъй като това би имало висока политическа цена.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X