Сигурност

Великобритания планира пълна изолация на Huawei от 5G мрежите си

Иван Гайдаров

Консервативните членове на правителството на Обединеното кралство убедиха премиера Борис Джонсън да изготви планове за премахване на телекомуникационното оборудване, произведено от китайския производител Huawei, от националните 5G мрежи до 2023 г., твърдят множество публикации в местната преса.

Новото решение на Джонсън, който искаше пазарният дял на Huawei в телекомуникационната инфраструктура на страната да бъде ограничен до 35%, връща Обединеното кралство на позиция, която съответства с тези на Австралия и Съединените щати - категорично отхвърлящи каквото и да е участие на китайския технологичен гигант, обясняват The Guardian и The Telegraph.

Дебатът за ролята на Huawei в изграждането на международните мрежи от ново поколение произтича от тесните връзки на компанията с китайското правителство и опасенията, че телекомуникационното оборудване на Huawei може да изложи западните държави на потенциални заплахи по отношение на киберсигурността и националната сигурност.

Първоначално Обединеното кралство възнамеряваше да позволи на Huawei да поддържа някои периферни части на телекомуникационната инфраструктура на страната - план, който получи одобрението на британските разузнавателни агенции през януари.

"Това е много добра новина и се надявам, че сме в началото на цялостен и задълбочен преглед на опасната ни зависимост от Китай", коментира лидерът на консерваторите сър Дънкан Смит пред The Guardian в коментар на промяната на позицията на премиера на Великонритания.

"Основният въпрос е доверието между нациите в киберпространството. Просто не е разумно да се очаква, че Huawei ще откаже нещо на Китайската комунистическа партия", категоричен е и Саймън Гилдинг, доскорошен ръководител на австралийската служба за киберсигурност.

Редица анализатори по сигурността също смятат, че при настоящото напрежение между САЩ и Китай, съюзници на Вашингтон като Обединеното кралство и Австралия определено биха били по-сигурни, ако изберат някаква алтернатива на китейските доставчици.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X