Сигурност

Тръмп поднови забраната за телекомуникационно оборудване от китайски компании

Иван Гайдаров

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи забраната на местните компании да купуват комуникационни технологии или услуги от организации, които считат за заплаха за националната сигурност - ход, който широко се разглежда като насочен към китайския доставчик Huawei.

В изпълнителна заповед Тръмп заявява, че "неограниченото придобиване или използване" на комплекти, разработени или доставени от задгранични "противници продължава да представлява необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати".

Първоначално Тръмп издаде заповедта през май 2019 г. Въпреки че Huawei не беше споменат по име, ходът дойде едновременно с това, Министерството на търговията (DoC) да добави доставчика към списък с компании, на които им е забранен достъпа до компоненти от американски компании без специален лиценз ,

След това, имаше временно възстановяване на правата на компанията, което и позволи да продължи отношенията си с американски организации, като последното удължаване на този гратисен период изтече на 15 май, въпреки че Reuters съобщи, че се очаква друго удължаване.

Наскоро DoC проведе консултации, за да определи дали трябва да продължи прилагането на забраната.

През март президентът Тръмп подписа и законопроект, с който нарежда на американските оператори да заменят оборудването от доставчици, които се считат за заплаха за националната сигурност, и забранява на Федералната комисия по съобщенията да субсидира закупуването на оборудване от такива компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X