Сигурност

От какво зависи мрежата за проследяване на контактите на болни от Covid-19?

Иван Гайдаров

Ръководителят на един от водещите европейски регулатори в сферата на защитата на данните и поверителността на информацията предупреди, че успехът на приложенията за проследяване на контактите на пациенти с Covid-19 зависи от това потребителите да имат доверие, че данните им ще бъдат защитени, а това може да бъде постигнато, само ако прозрачността за използването им е приоритет.

В интервю за индустриалната група GSMA, председателят на Европейския съвет за защита на данните (EDPB) Андреа Йелинек заявява, че е изключително важно приложенията да събират само информацията, необходима за предоставяне на смислена информация на ръководните структури и хора в здравеопазването. Данните също така трябва да бъдат използвани само за борба с разпространението на вируса и това да бъде гарантирано на потребителите.

В резултат на това "прозрачността е един от най-важните проблеми", казва Йелинек и отбеляза, че ако хората не знаят какво става, "няма да изтеглят приложението", което от своя страна означава, че то няма да успее да помогне в борбата с епидемията.

EDPB не е регламентирал дали приложенията трябва да бъдат централизирани или децентрализирани, въпреки че вторият "подход е в по-голяма степен съобразен с принципа за анонимизиране на данни" около хората с положителна диагноза.

Йелинек се обръща към разработчиците да се придържат към указанията, за да гарантират, че приложенията за проследяване на контакти са ефективни при ограничаването на вируса. Тя изтъкна редица защитни мерки, предложени от Европейската комисия, за да се гарантира поверителност на данните, като подчертава, че те трябва да бъдат "строго доброволни" и да съдържат клаузи за изключване, за да се гарантира, че данните се изтриват при свалянето на мерките за извънредно положение.

Председателят на EDPB добавя още един ключов елемент в изграждането на доверие у потребителите, подчертавайки, че приложенията за проследяване на контакти "не се нуждаят от данни за геолокация", а Bluetooth технологията е по-подходяща в случая.

Миналия месец, Европейският надзорен орган по защита на данните призова за използване на едно приложение в целия Европейски съюз, докато Европейският институт за стандарти в телекомуникациите наскоро детайлизира подробно рамката за оперативна съвместимост.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X