Сигурност

Битката между САЩ и Китай премина и на терена на 5G стандартите

Иван Гайдаров

Американската администрация планира да изясни ролята, която местните компании могат да играят в международните групи за изготвяне на 5G стандарти, в които Huawei също участва, след като доставчикът беше поставен в "черен списък" на търговското министерство на САЩ през 2019 г., съобщава Reuters. Министерството на търговията преразглежда заплахите за националната сигурност, които може да донесе изтичането на важна информация от американски компании, споделена при срещите за изготвяне на стандарти, включващи и представители на китайския доставчик.

Анализ на Strategy Analytics през март показа, че Huawei има най-голям принос към изготвянето на 5G стандартите на 3GPP (3rd Generation Partnership Project). Но след като китайската компания беше включена в "черния списък" на САЩ, редица организации, базирани в САЩ, включително IEEE, Wi-Fi Alliance и SD Association, временно ограничиха участието си в научноизследователската дейност и стандартизацията.

Reuters отбелязва, че за определянето на правилата за участие на американските компании в съвместни инициативи с Huawei изисква намесата и на други правителствени агенции, така че все още не е ясно кога те ще бъдат приети.

През април американските политици се обединиха около позицията, че САЩ трябва да играе активна роля в дейностите по стандартизацията на 5G, тъй като е "критично американските компании да участват пълноценно в тези органи за определяне на стандарти", в които Huawei е добре позициониран.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X