Сигурност

FCC с нов ход за отнемане на лицензите на China Telecom и China Unicom

Иван Гайдаров

Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) поиска от американските дъщерни дружества на China Telecom и China Unicom да докажат, че не представляват заплаха за националната сигурност. Това е следваща крачка в стремежа на регулатора да отнеме разрешителните на китайските телекоми за работа в страната.

По-конкретно, FCC призова компаниите да демонстрират и да докажат, че не са подложени на влиянието или контрола на китайското правителство, и да обяснят защо е в обществен интерес те да запазят лицензите си. Институцията е поискала същото и от международния доставчик на услуги Pacific Networks и неговото дъщерно дружество ComNet, за които също се смята, че косвено са собственост на китайското правителство.

Регулаторът е наредил China Telecom да отговори на твърденията на правителството на САЩ, че предоставя неточна информация за своите мерки за киберсигурност и практиките си за съхранение на данни и че нейните операции представляват "съществени и неприемливи рискове за националната сигурност и правоприлагането".

FCC дава на компаниите 30 дни за отговор.

По-рано този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп сформира специална комисия за оценка на телекомуникационните лицензи и заявления по отношение на потенциални заплахи за националната сигурност, която докладва своите констатации пред FCC.

Председателят на FCC коментира, че ходът на агенцията отразява "дълбоката загриженост", споделена от множество правителствени служби, че компаниите са уязвими "от експлоатацията, влиянието и контрола на Китайската комунистическа партия".

"Ние просто не можем да поемаме рискове и се надяваме на най-доброто, що се отнася до сигурността на нашите мрежи", категоричен е Аджит Пай.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X