Сигурност

Швейцария продължава мониторинга на влиянието на 5G

Иван Гайдаров

Федералният съвет на Швейцария реши да ограничи до текущите честоти излъчване 5G инфраструктурата в страната, като същевременно представи планове за по-нататъшно наблюдение на ефектите, които има върху екосистемата следващото поколение мобилна технология.

В свое изявление кабинетът обясни, че има за цел да защити населението от нейонизиращо излъчване, като контролира неговите нива. Въпреки че отбелязва, че 5G може да играе важна роля в дигитализацията, от администрацията са решили да вземат предвид страховете на някои граждани относно технологията.

В бъдеще, Федералният департамент по околна среда, транспорт, енергетика и съобщения (DETEC) ще разработи насоки за използване на технологията въз основа на резултатите от тестовите измервания на адаптивните антени. В крайна сметка целта на тестовете е те да бъдат оценени като конвенционални.

Правителството на Швейцария също така е решило да продължи мониторинга на радиационното облъчване и да създаде нов медицински съвет за околната среда и нейонизиращите лъчения. Друга мярка, взета от швейцарската администрация, е свързана с хармонизацията на правоприлагането, предоставяне на повече информация за 5G на населението и засилване на изследванията на здравните ефекти, които имат върху хората мобилните комуникации и излъчването.

Докладът за влиянието на 5G трябва да е готов до 2021 г.

Иначе през февруари 2019 г. Swisscom, Sunrise и Salt Mobile спечелиха 5G радиочестоти на търг, на който беше разпределен спектър на стойност 389 милиона долара. През февруари пък официални лица отрекоха твърденията, че страната е приложила национална забрана за разполагане на 5G инфраструктура, след като в медийното пространство се появи поредната фалшива новина по темата.

Още по темата: Чуйте епизод 15 на технологичния подкаст ICTalks на тема "5G мрежите - опасни или безопасни".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X