Сигурност

САЩ ще свалят Huawei от лидерската позиция на 5G пазара с инвестиции в нейни конкуренти

Иван Гайдаров

Администрацията на Тръмп представи нова стратегия за противодействие на доминацията на Huawei на терена на 5G технологиите - САЩ да инвестира в европейските конкуренти на китайския технологичен гигант. Идеята беше описана от главния прокурор на САЩ Уилям Бар, бивш висш адвокат на Verizon, по време на събитие в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон и предвижда американската технологична и телекомуникационна индустрия да инвестира в Ericsson и Nokia, съобщава The Wall Street Journal.

Този ход се очаква да ескалира допълнително противопоставянето между Белия дом и Huawei, на която разчитат голяма част от световните технологични и телекомуникационни компании за жизненоважен хардуер и софтуер, стоящ в основата на клетъчните мрежи и други комуникационни инфраструктури. Но Huawei също така е смятана за заплаха за националната сигурност на западните държави, тъй като е факт, че зад превръщането на организацията в световен технологичен лидер прозира мощната подкрепа на китайското правителство.

"Редица експерти смятат, че можем да отговорим на това предизвикателство, като приведем мрежите си към стандартите на европейски доставчици като Nokia и Ericsson чрез американска собственост върху контролния пакет акции - пряко или чрез консорциум от частни американски и други приятелски компании", обяснява Бар, позовавайки се на дългогодишните бизнес връзки на скандинавските доставчици със Силициевата долина (Microsoft и Nokia например работят заедно отдавна, след като производителят на Windows закупи смартфон подразделението на финландската компания). Според главния прокуро на САЩ позиционирането на огромния пазарен и финансов потенциал на страната зад развитието на някоя от тези компании ще я превърне бързо в сериозен конкурент на Huawei.

Основните притеснения на амриканската администрация са свързани с факта, че настоящите предимства на Huawei, както от технологична, така и от пазарна гледна точка, означават, че САЩ или ще изостане при пускането на своите 5G мрежи от ново поколение, или местния бизнес все пак ще получи някаква възможност за работа с китайската компания. Към момента по-вероятният сценарий е първият, тъй като следващия месец в сила влиза регулация, която забранява на американските компании да търгуват с китайския технологичен гигант. В същото време, видимо страната все още не е готова със своите хардуерни и софтуерни алтернативи, докато Азия и Европа вървят напред.

Обединеното кралство вече се противопостави на настояването на САЩ съюзниците им да не използват оборудване на Huawei, като позволи на четирите си телекома да работят с доставчика при липса на жизнеспособна алтернатива. Това решение дори доведе до личен разговор между Доналд Тръмп и британския премиер Борис Джонсън.

САЩ обмислят редица подходи за борба с доминацията на Huawei. Американските законодатели публикуваха вече законопроект за финансиране на местни алтернативи на Huawei, докато Белият дом настоява американската технологична и телекомуникационна индустрия да разработи универсален 5G стандарт, който да позволи на мрежовия код да работи на всякакво оборудване - план, който според Бар няма да може да бъде реализиран достатъчно бързо. "Този подход е напълно недоказан и ще отнеме години, за да бъде реализиран, без всъщност да са ясни резултатите от него", категоричен е той.

Новото предложение на Бар е малко по-радикално, особено идващо от висш служител на Министерството на правосъдието, като се има предвид, че ролята на ведомството не е да ръководи политиката, свързана с комуникационните мрежи. Независимо от това, Бар е категоричен, че инвестициите в базираните в Швеция и Финландия Ericsson и Nokia, които са и двата най-големи конкурента на Huawei на световния пазар на мрежови технологии, е по-добрата стратегия. По думите му по този начин американските и европейските организации ще могат да намалят значително зависимостта си от Huawei и то в обозримо бъдеще.

Според WSJ Белият дом дори обмисля официализирането на федерални стимули за американските компании, които се решат да изкупуват дялове от Ericsson и Nokia.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X