Сигурност

Vodafone премахва оборудването на Huawei от мрежите си

Иван Гайдаров

оборудване, произведено от Huawei, от основните части на своите безжични мрежи. Изпълнителният директор Ник Рийд коментира, че този ход ще струва на оператора, който е един от най-големите в Европа, приблизително 200 милиона евро, а подмяната ще отнеме около пет години, съобщава Reuters.

Миналата седмица, Обединеното кралство разреши на местните оператори да използват оборудване от "високорискови доставчици" като Huawei в своите 5G мрежи, стига то да не е част от основната инфраструкура. Лондон също така постави 35% бариера за използване на технологии от китайски доставчици, дори когато става дума за периферията на мрежата.

Рийд предупреждава, че ако други европейски страни последват Обединеното кралство и приложат подобни ограничения за оборудването на Huawei, това ще се отрази на темповете на разгръщане на 5G мрежата на Стария континент. "Ще трябва да пренасочим средствата, които щяхме да инвестираме в пускането на пазара на 5G услуги, към подмяна на оборудването. Това ще забави внедряването на 5G. И ако за Великобритания това няма да се окаже голям проблем, то не би било добре да се сблъскаме с бели петна в други региони", категоричен е той.

Обединеното кралство разреши на Huawei да участва в изграждането на 5G мрежите в страната, въпреки сериозните възражения от страна на САЩ. През последните две години Белият дом оказва силен натиск върху съюзниците си за забрана на китайските доставчици на телекомуникационно оборудване заради съмнения за връзки с правителството в Пекин. През май 2019 г. Министерството на търговията на САЩ добави Huawei в своя "черен списък", като по този начин ефективно възпрепятства американските компании да използват оборудване на китайския технологичен гигант при изграждането на своите мрежи от ново поколение.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X