Сигурност

Huawei ще връща доверието с нова 5G производствена база в Европа

Иван Гайдаров

Huawei представи подробни планове за създаване на 5G производствена база в Европа. Основната цел на проекта е да повиши доверието в региона относно сигурността на оборудването на китайската компания, съобщавва агенция Xinhua News.

Ейбрахам Лиу, главният представител на Huawei пред институциите на ЕС, коментира пред агенцията че вече има набелязан кратък списък с локации и процесът продължава.

Бившият вицепрезидент на Европейската комисия Вивиан Рединг от своя страна обяснява, че този ход "разбира се" ще повиши доверието в 5G оборудването на Huawei, като прилагането на европейските правила ще "даде тласък на доверието", пише още Xinhua News.

Ходът на Huawei идва седмица, след като правителството на Обединеното кралство разреши компанията да продължи да доставя оборудване за 5G мрежи, но ще бъде изключена от основните части на инфраструктурата.

Решението потенциално би могло да предизвика спор със САЩ, които настояват Обединеното кралство и други европейски държави да следват стриктно забраната на доставчик #1 на мрежово оборудване от съображения за сигурност.

Миналата седмица Европейската комисия публикува списък с препоръки, предназначени да гарантират сигурността на 5G инфраструктурата в държавите-членки, като същевременно остави правото на отделните страни да оценят ролята на различните доставчици, участващи в доставката на оборудване за основната мрежова инфраструктура.

Комисията препоръчва на операторите да ограничават зависимостта си от който и да било доставчик.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X