Сигурност

Белият дом залага на софтуера в борбата за 5G надмощие

Иван Гайдаров

След като се отказа категорично от използването на технологии на Huawei, Белият дом работи върху стратегия за изграждане на 5G мрежата на САЩ с помощта на местни и европейски доставчици. Това заявява пред Wall Street Journal икономическият съветник към Белия дом Лари Кудлоу. По думите му американските компании, включително Dell, Microsoft и AT&T, ще бъдат основните играчи при изграждането на новата инфраструктура, но вратата остава отворена и за представители на Европа като Nokia и Ericsson. Двете компании са в топ 5 на световните доставчици, но след Huawei, която оглавява класацията.

Huawei има най-високия пазарен дял, когато става дума за 5G телекомуникационно оборудване, но администрацията на Тръмп вижда в него заплаха за националната сигурност. Белият дом обвинява Huawei в тесни връзки с китайското правителство, което може да използва технологиите на компанията, за да шпионира на американска територия.

Планът за изграждането на американската 5G технология, който в момента е на предварителния етап, включва разработването на общ стандарт за 5G софтуер, съвместим с почти всяко 5G хардуерно оборудване. По същество съвместимият софтуер би намалил глобалната зависимост от 5G оборудването на Huawei - ако софтуерът е добър и съвместим, 5G мрежите ще могат да работят на всяко оборудване.

Като цяло както Белият дом, така и Dell и Microsoft разглеждат софтуера, а не оборудването като основен ключ към развитието и напредъка на 5G.

Главният офицер по сигурността на Huawei Анди Пърди обаче коментира, че въпреки всичко планът на САЩ ще ги остави поне една или две години зад продуктите на Huawei, като добавя, че вместо това страната трябва да лицензира 5G технологията на Huawei, за да постигне истинския си потенциал.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X