Сигурност

ZTE протестира пред FCC, иска преразглеждане на поставянето ѝ в "черен списък"

Иван Гайдаров

ZTE е изпратила писмо до Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC), в което разкритикува позицията, че китайският доставчик на мрежово оборудване е заплаха за националната сигурност на страната и забраната федерални средства да се използват за закупуване на технологии от него.

В жалбата си доставчикът пледира FCC да преразгледа решението си да посочи поименно ZTE като риск за националната сигурност и предлага нейни представители да се срещнат с длъжностни лица, за да отговорят на конкретни въпроси. От китайската компания подчертават последните си стъпки, предприети за подобряване на киберсигурността и законовата си съвместимост, като отбелязват, че "ръководството работи, за да гарантира, че ZTE е изградила работещи модели" и в двете области.

Реакцията на ZTE идва, след като през ноември 2019 г. комисията постави нея и Huawei в списък със забранени доставчици, което ограничи възможността операторите да използват федерални субсидии за закупуване на тяхно оборудване.

Huawei, която се намира в отделен черен списък на САЩ от май 2019 г., оспори този ход в съда през декември 2019 г., след като неуспешно пледира пред FCC да промени решението си.

ZTE всячески се опитва да се разграничи от Huawei при протеста си, отбелязвайки, че в момента не е обект на никаква друга забрана от страна на САЩ. Въпреки че признават, че през април 2018 г. са били разследвани от американските регулатори за нарушения на търговски санкции, от компанията заявяват, че са похарчили "стотици милиони долари", за да коригира грешките си и да приложат нова програма за законово съответствие на всички нива.

Не е ясно дали ZTE ще последва стъпките на Huawei да заведе дело, ако FCC не отмени своето решение.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X