Сигурност

Колко ще струват рестрикциите срещу Huawei на британските телекоми?

Иван Гайдаров

Изпълнителният директор на британския телекомуникационен холдинг BT Филип Янсен предупреди, че през следващите пет години операторът ще трябва да инвестира над 500 милиона британски лири заради решението на Обединеното кралство да ограничи участието на Huawei в изграждането на 5G мрежите в страната. Голямата инвестиция се налага заради невъзможността за надграждане на съществуващата 4G инфраструктура, която е на Huawei.

По-рано тази седмица Обединеното кралство разреши на операторите да използват оборудване на Huawei в своите 5G мрежи, но ограничи участието на китайски технологии в RAN инфраструктурата до 35%.

По време на финансовия отчет на BT за трите месеца, приключващи в края на декември, Янсен коментира, че по-голямата част от разходите вероятно ще бъдат разпределени в рамките на следващите три години. По думите му яснота за ролята, отредена на Huawei, е "изключително полезна", въпреки че остават някои нерешени въпроси относно правителствената политика и възможността телекомът да продължи възможно най-скоро изграждането на своята 5G мрежа.

Компанията все още е в процес на оценка на пълното въздействие на решението на правителството, но според ръководството на оператора незабавният резултат ще бъде "ускоряване на някои от мрежовите баланси, които вече бяхме в процес на реализация".

BT използва оборудване на Huawei в мобилната си инфраструктура и в по-малка степен в мрежата си.

Финанси

През тримесечието приходите на BT достигат 5,8 милиарда британски лири, което е отстъпление с 3% на годишна база. Компанията приписва спада на регулаторни предизвикателства, намаляване на фиксираната потребителска база и т.н.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X