Сигурност

Великобритания остави достъпа на Huawei до 5G мрежите си, макар и ограничен

Иван Гайдаров

Правителството на Обединеното кралство разреши Huawei да продължи да доставя оборудване за 5G мрежи в страната, но, както се очакваше, доставчикът ще бъде ограничен от основните части на инфраструктурата.

Лондон обяви, че ще въведе допълнителни защитни мерки, като изключи "доставчици с висок риск" от части на телекомуникационните мрежи, които се считат за критични за сигурността.

Решението беше обявено след среща на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън и Националния съвет за сигурност, която очерта изискванията, които т. нар. високорискови доставчици трябва да спазват.

Без да посочва Huawei, правителството казва, че високорисковите доставчици ще бъдат изключени от всички свързани със сигурността критичните мрежи и локации като ядрени обекти и военни бази. Участието на Huawei в останалите части на мрежите ще бъде ограничено до не повече от 35% в мрежата за достъп, която свързва устройствата и мобилните клетки.

Решението на Джонсън да разреши на Huawei да продължи участието си в изграждането на 5G инфраструктурата в страната може потенциално да предизвика разногласия със САЩ, което е и в основата на наложените ограничения.

Реакцията на Huawei

След обявяването на решението вицепрезидентът на Huawei Виктор Джан коментира, че компанията е "успокоена от решението на правителството на Обединеното кралство", като добавя, че това ще помогне за развитието на 5G в страната.

"Това основано на доказателства решение ще доведе до по-напреднала, по-сигурна и по-икономична телекомуникационна инфраструктура, пригодена към нуждите на бъдещето. Това дава на Обединеното кралство достъп до водещи световни технологии и осигурява конкурентен пазар ", добавя Джан.

Решението на Обединеното кралство следва процес, наречен преглед на телекомуникационната верига за доставки, започнал през юли 2019 г., който се съсредоточи върху гарантирането на сигурността на 5G мрежите.

Джонсън посочи по-рано този месец, че на Huawei ще бъде разрешено да продължи да оперира във Великобритания, въпреки засиления натиск в САЩ, и призова критиците на доставчика да излязат с алтернативни варианти, които да осигурят същото ниво на качество на 5G оборудването.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X