Сигурност

Правозащитни организации искат забрана на предварително инсталирани приложения в Android

Иван Гайдаров

Почти на всяко устройство в днешно време има набор от приложения, които са сравнително безполезни, но за съжаление на потребителите не могат да бъдат деинсталирани. Освен че често са ненужни, тези приложения ангажират една част от мястото за съхранение на устройството. Затова и правозащитната организация Privacy International е изпратила отвореното писмо до Google да прекрати тази практиката в своята мобилна операционна система Android и да даде на потребителите пълен контрол над съхраняваните на устройствата им приложения.

"Ние, долуподписаните, сме съгласни с вас (става дума за изпълнителния директор на Google Сундар Пичай) - поверителността не може да бъде лукс, предлаган само на тези, които могат да си го позволят. В същото време обачи производителите на устройства с Android създават модели, съдържащи предварително инсталирани приложения, които не могат да бъдат изтрити, а в същото време събират и споделят техни данни, без тяхното фактическо съгласие", се казва в писмото, подписано от над 50 организации.

На пръв поглед предварително инсталираните приложения са безобидни, но Privacy International и нейните последователи акцентират върху това, което се случва на заден план.

Цитирайки изследване на екип от учени, групата твърди, че тези приложения събират данни във фонов режим, до голяма степен без знанието на потребителя, а също така имат разрешения за "привилегирована персонализация", която обикновено не се предоставя от Android. Тези разрешения включват достъп до микрофона и камерата на устройствата.

Любопитното е, че изследването твърди също така, че устройствата са удостоени с "Google Play Protect", но 91% от тях не са налични в Google Play Store. Това може да се разглежда и като начин за заобикаляне на строгите политики за поверителност, които се прилагат от Google, и следователно подкопава целостта на идентификационните възможности на Google Play Protect.

Писмото призовава за няколко промени и най-вече:

- Потребителите трябва да могат да деинсталират всяко приложение

- Предварително инсталираните приложения трябва да бъдат изправени пред същия контрол като останалите

- Предварително инсталираните приложения трябва да имат някакъв механизъм за актуализация

- Google трябва да отказва сертификация на устройства на производители, които не направят промени, завишаващи нивата на защита на личните данни

Трябва да се отбележи, че Privacy International и други подобни организации често играят ролята на лобистки групи, които рисуват апокалиптични картини в следствие на дигиталната икономика, за които Google никога не прави нищо правилно. От друга страна обаче самата компания често е във фокуса на случаи, свързани с проблеми със сигурността.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X