Сигурност

Vodafone: Европа е най-потърпевша от политиката срещу Huawei

Иван Гайдаров

Изпълнителният директор на Vodafone Group Ник Рийд предупреди, че отношението към Huawei възпрепятства развитието на технологиите в Европа, което в крайна сметка ще доведе до миграция на работни места далеч от континента.

Изказвайки се по време на събитие на Vodafone, посветено на 5G, в Брюксел, на което присъстваха и членове на Европейския парламент, Рийд акцвентира, че САЩ нямат толкова много за губене и могат да си позволяват подобна политика, тъй като там оборудването на Huawei не е толкова широко разпространено.

По думите му в резултат на това Европа е "единственият регион, който е силно възпрепятстван" от политиката към доставчика.

През януари Vodafone спря инсталирането на оборудване на Huawei в основната си мрежа заради тиражирана информация за проблеми с идентификационните данни за сигурност на китайския технологичен гигант, които Рийд определя като "шум".

Изпълнителният директор на Vodafone Group предупреждава, че европейските работни места в областта на технологиите ще бъдат изгубени, ако на компаниите не бъде дадена възможност за агресивен подход спрямо 5G.

"Трябва да създадем възможност да сме конкурентноспособни на САЩ и Китай, или моментът ще отмине. След това работните места и възможностите ще се преместят там", категоричен е той, като добавя: "Нека се уверим, че не задържаме 5G. Технологията дава възможност за развитието на Индустрия 4.0 и ако искаме да се конкурираме с Китай и САЩ, се нуждаем от редица разнообразни технологии. "
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X