Сигурност

Сериозни критики към германското правителство заради допускането на Huawei

Иван Гайдаров

Проектопредложението за новите изисквания на Германия към доставчиците на 5G мрежи, което не изключва участието на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies, предизвика редица критики от депутати и дипломати в Берлин и Вашингтон. Според документа, който към момента е в процес на консултации, телекомуникационните доставчици се задължават да представят "доказателство за надеждност" от производителите на оборудване и доставчиците, с които работят.

Разбира се, предложения за изключването на Huawei от германските 5G договори не липсваха. Компанията е обвинявана, че вгражда "задни вратички" за достъп в своите продукти, които могат да бъдат експлоатирани от Пекин. Според водещия бизнес вестник Handelsblatt обаче германският канцлер Ангела Меркел лично се е намесила, за да предотврати подобно развитие. В коментар на проектопредложенията, говорителят на правителството Щефан Зайберт заяви: "Ние не вземаме предварително решение за забрана на който и да е актьор или на която и да е компания."

Новината не беше добре приета от германското външно министерство, което призова за по-добра защита на националната сигурност. Решението беше посрещнато с критики и във Вашингтон.

"Тестът за сигурност в Германия е недостатъчен сам по себе си. Трябва да се оцени влиянието на китайското правителство върху бизнеса там и да се анализира дали съществува правова държава", заяви Роб Строй, асистент на зам.-държавния секретар на САЩ по кибер и международна комуникационна политика.

Германия предупреждава за 5G атаки от страна на "национални държави" в индиректна критика към Пекин

По-рано Белият дом предупреди Берлин, че споделянето на разузнавателна информация със САЩ може да бъде компрометирано, ако на Huawei, доставчик вече забранен в САЩ от съображения за националната сигурност, бъде разрешено да изгради своята 5G инфраструктура в страната. Япония, Австралия, Нова Зеландия и Тайван също въведоха ограничения за използването на оборудване и технологии на Huawei.

Въпреки че анализират възможните рискове, свързани с евентуално партньорство с технологичния гигант, много европейски страни също така се опасяват от отмъщение на Пекин, ако забранят напълно достъпа на компанията. Германските телекомуникационни оператори, всички от които вече са клиенти на Huawei, предупредиха, че забраната на китайската компания ще забави пускането на 5G мрежи с няколко години и ще добави милиарди долари към разходите им.

Ян Вайденфелд, ръководител по европейските въпроси на германския мозъчен тръст Mercator Institute for China Studies, е категоричен, че решението на германското правителство идва в неподходящ момент, тъй като само преди няколко дни Европейската комисия предупреди за "държавни" кибератаки през 5G мрежи. "Малко след това стана ясно, че Германия няма да въведе окончателна забрана за Huawei. Но въпросът как заложените от германското правителство критерии ще бъдат интерпретирани от доставчиците на телекомуникационни услуги не е толкова технически, колкото политически", смята той.

ЕС разрешава на държавите членки да не допускат някои компании до 5G мрежите си, но не посочва Huawei

Вайденфелд добавя, че формулировката на предложението, която включва необходимостта от механизъм за наблюдение на безопасността, цели да прецени настроението в Бундестага, долната камара на германския парламент. "Не подценявайте нивото на съпротива. Бундестагът изобщо не е убеден в този законопроект. Затова приемането му не е предопределено", акцентира той.

Предложението на правителството предизвика критики и от страна на Норберт Рьотген, председател на Комитета по външни работи на Бундестага, който призова за създаването на административен орган за наблюдение на политиките в сферата на 5G.

Ситуацията около Huawei се изостри, когато преди време САЩ обърна внимание, че съгласно китайското законодателство в областта на разузнаването всички китайски граждани и компании са длъжни да си сътрудничат със службите на страната. Пекин и Huawei отхвърлят тези твърдения категорично.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X