Сигурност

Федералната търговска комисия официално прекрати разследването срещу Twitter

Network World

Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ преустанови съдебните действия срещу Twitter, които бяха предприети след инцидентите със сигурността на системата от 2009 г. Тогава акаунти на известни организации и личности (сред които и този на президента Обама) бяха атакувани и похитени от хакери, а случката притесни голяма част от потребителите на мрежата.


Фалшивото съобщение, пуснато от профила на Барак Обама през 2009 г. Снимка: adamconner7 @flickr.com, CreativeCommons


В изявлението на FTC се казва, че Twitter е виновен за “сериозни пропуски в сигурността на данните, които пази”. Хакването на акаунти стана възможно, след като хакери успяха да разбият паролите на няколко служители на компанията и да се доберат до администраторски инструменти на приложението, даващи достъп до лична информация, регистрации и възможност за управление на различни профили.

Twitter умишлено е подвел потребителите си с твърдения, че предприема необходимите мерки за защита на личната им неприкосновенност, смята още регулаторът. През юни 2010 г. двете страни започнаха преговори за споразумение, което бе финализирано в петък (11 март).

Според условията на споразумението Twitter може да изтърпи сериозни глоби, ако отново заблуди потребителите си относно мерките за сигурност и защита на личните данни, прилагани в системата. Освен това компанията трябва да подготви “цялостна програма за информационната сигурност, която ще се оценява от независим одитор на всеки 10 години”.

Още в средата на миналата година Twitter демонстрира желание за сътрудничество и обяви в блога си, че голяма част от препоръките на FTC вече са изпълнени.

Наблюдатели също смятат, че сигурността на социаланата мрежа е подобрена значително в сравнение с 2009 г., но все още остават някои проблеми. В началото на месеца, например е бил засечен пробив в профила Аштън Къчър. Това най-вероятно се е случило, след като актьорът е използвал log-in данните си през незащитена WiFi мрежа по време на TED конференция.

Източник: Networkworld.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X