Sdn/nfv

А1 вече предлага услугата SD-WAN с интелигентни функции

Владимир Владков

Изграждане на софтуерно дефинирана виртуална частна мрежа с интелигентни функции вече предлага на бизнес клиентите си А1 България. С услугата SD-WAN компаниите могат да свържат всички свои офиси в единна интегрирана инфраструктура, с гъвкави логически връзки и правила за комуникация между отделните локации. Конфигурирането и управлението на мрежата се извършват централизирано от инженери на А1. "Това спестява на фирмите необходимостта да поддържат високоспециализирани експерти във всеки от офисите си", обясняват от оператора.

Според прогнозите, през 2021 г. трафикът в SD-WAN мрежите ще скочи с 500%. Очакваният ръст на поръчките за SD-WAN в световен мащаб през тази година е 34,5% спрямо 2020 г. "Услугата SD-WAN от А1 е създадена с цел да осигури на компаниите ценово ефективно решение за надеждна свързаност между всички техни локации. С използването на високотехнологичното решение те получават гарантирана наличност на услугите и намаляват риска от отпадане на връзките", обясняват от А1.

Услугата SD-WAN е подходяща за компании, които използват или планират да въведат ресурси в публичен облак като AWS, GCP, Azure, а същевременно държат да имат бърз достъп до тях, без да правят компромис със сигурността, допълват от оператора. За гарантиране на сигурността на данните комуникацията между отделните устройства се криптира.

Решението е гъвкаво и мащабируемо, т.е. компаниите лесно могат да добавят или да премахват офиси при разрастване или свиване на дейността. През целия срок на договора експертите от А1 ще поддържат услугата на базата "24/7", подменят устройствата в случай на повреда и правят необходимите промени в конфигурацията. Услугата за корпоративните клиенти е придружена от споразумение за ниво на обслужване (SLA) с дефинирани параметри на услугата. Потребителите получават и достъп до специален web интерфейс, чрез който могат да наблюдават в реално време параметрите на услугата.

За една локация се поддържа повече от една връзка в хибриден модел - фиксирана и мобилна свързаност, гарантирана и негарантирана връзка, MPLS и интернет. В допълнение към интегрирани функции за защита на мрежата, услугата осигурява на клиентите и интелигентно маршрутизиране на трафика според вида на приложенията. "Технологията SD-WAN помага на компаниите да се приспособят по-бързо към процеса на глобална дигитализация, предоставя гъвкавост и мащабируемост на ресурсите", коментират от A1.

С услугата SD WAN А1 разширява портфолиото си от ICT, облачни и IoT услуги, предлагани на корпоративните клиенти и публичния сектор. То включва още редица решения в подкрепа на IT и киберсигурността на компаниите, както и SAP ERP решения за подобряване на бизнес процесите - и за малки и средни компании, и за големи корпорации. "При предлагането им А1 използва модела "като услуга", за да предостави своя технологичен опит на организациите, без да се налага те да инвестират в лицензи, оборудване или поддържане на специализирани екипи", допълват от оператора.

На снимката: Център за данни на А1 България, поддържащ и SD-WAN услугата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X