Сателитни Услуги

Китай изстрелва комуникационен сателит, SpaceX изстрелва 60

Владимир Владков

2021 даде "летящ старт" на сателитните комуникации, като Китай изстреля третия си сателит от серията Tiantong-1, а компанията на Илън Мъск SpaceX изпрати в орбита последния от своята група сателити Starlink.

Сателитът Tiantong 1-03 бе изстрелят по-рано тази седмица от космическия център Xichang в югозападната китайска провинция Съчуан, обяви агенция Синхуа.

Сателитът ще създаде мобилна мрежа с наземни мощности, които ще предоставят обичайните мобилни комуникационни услуги - глас SMS и данни, на потребители в и около Китай, като покритието обхваща Близкия изток, Африка, част от Тихия океан и Индийския океан.

Още по-значим знак за нарастващото значение на сателитната свързаност за разпространението на комуникационните технологии и интернет достъпа по целия свят, включително в труднодостъпните зони, дойде от съобщението на SpaceX. Компанията е изпратила в орбита повече от 60 сателита Starlink. Седемнадесетата мисия Starlink е започнала в Флорида в сряда, когато сателитът е изстрелят с ракета Falcon 9.

Броят сателити Starlink вече доближава 1000. Компанията си е подсигурила разрешение от телеком регулатора FCC да изстреля 12 000 сателити във фаза едно на проекта. Тя получи права за спектъра на различни пазари и според публикации в пресата е стартирала бета версия на своята сателитна широколентова услуга във Великобритания.

Услугата, позната под името "Better than Nothing Beta", е фокусирана върху отдалечените зони в САЩ, Канада и Великобритания, където няма лесен достъп до оптика или кабел.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X