Сателитни Услуги

Starlink става публична компания?

Иван Гайдаров

Шефът на SpaceX Илон Мъск обяви преди години, че компанията няма да стане публична, докато космическият ѝ кораб за достигане на Марс не започне да прави редовни полети. Сега обаче става ясно, че инвеститорите могат да получат шанс да придобият част от компанията доста преди това, след като според Bloomberg SpaceX мисли да пусне за публично търгуване акциите на Starlink, бизнесът с космически комуникации на компанията. Президентът на Starlink Гуен Шотуел разкри тези планове на среща с инвеститорите, а от SpaceX потвърдиха новината пред Quartz.

SpaceX разполага с почти 300 спътника в "съзвездието" Starlink, изстреляни в ниска орбита миналата година. До средата на 2020 г. то може да нарасне до 12 000 спътника. Като цяло SpaceX се надява да започне да предлага сателитен интернет още през това лято.

По време на срещата с инвеститорите, Шотуел коментира, че интернетът, доставян от Starlink, ще струва "по-малко от това, което плащате сега, за около 5 до 10 пъти по-висока скорост". Въпреки обещанието си за достъпен и бърз интернет, SpaceX очаква този бизнес да ѝ донесе значителни приходи. В началото, когато Мъск представи визията си за сателитна интернет мрежа, той каза, че бизнесът "има за цел да генерира значителни приходи и да помогне за финансиране на построяването на град на Марс".

SpaceX най-вероятно обмисля превръшането на Starlink в публична компания, защото вярва, че така ще може да спечели най-много пари. Друга възможна мотивация за Илон Мъск може да е желанието му да превърне Starlink в напълно самостоятелна организация, а със средствата от публичното търгуване на нейните акции да се подпомогне програмата за създаване на космически кораб за многократна употреба.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X