Сателитни Услуги

Eutelsat ще изстреля 25 наносателита за IoT приложения

Владимир Владков

Eutelsat Communications ще изстреля цяло съзвездия от 25 наносателита, които ще обслужват все по-бързоразвиващия се пазар на Интернет на нещата.

Демонстрационен сателит ще бъде изстрелян в началото на следващата 2020 г., а първите работещи сателити ще бъдат разработени под надзора на Loft Orbital и на Clyde Space.

Операторът обяви, че "бумът на т.нар. IoT пазар в сфери като транспорта, нефтената и газова промишленост, земеделието и други ще изисква общуване на десетки милиони обекти както помежду си, така и със сървърите. Флотилията ELO на Eutelsat ще предложи глобално IoT покритие, което ще даде възможност на обектите да предават данни независимо от своето местоположение.

Eutelsat е подписала стратегическо партньорство със Sigfox, която вече е стартирала мрежа с тесен РЧ обхват (NB-IOT) в 65 страни. Sigfox ще интегрира глобалното покритие, предоставено от флотилията ELO в своето портфолио от услуги за IoT свързаност.

Изграждането на флотилията от наносателити ще започне с първата серия от 4 сателити, като два ще са на Loft Orbital (ELO 1 и 2), другите два – на Clyde Space (ELO 3 и 4). Очаква се те да бъдат изстреляни в периода 2020 до 2021 г. Ако първоначалното формиране на флотилията бъде успешно, ще бъдат изстреляни и останалите сателити, като до 2022 г. в Космоса трябва да заработят общо 25 наносателита.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X