Мобилни Мрежи

TIM стана първият оператор в Европа, надхвърлил 2Gbps бариера при 5G

Владимир Владков

Италианският оператор TIM се възползва от допълнителния спектър, придобит от държавата, за да премине бариерата за скорост на 5G мрежа с технологии на Ericsson и Qualcomm. TIM успешно е осъществил първата за Европа връзка със скорост 2Gbps в стартирана в реална експлоатация 5G мрежа.

Постижението е реализирано с помощта на крайно устройство Askey CPE RTL0200, разчитащо на чипа "5G модем – РЧ система" на Qualcomm Snapdragon X50, като връзката е осъществена в милиметровата честота 26GHz, придобита от TIM като част от търга на италианското правителство за 5G.

TIM спечели 5G честоти, предоставени от Министерството на икономическото развитие на Италия в наддаване, обещавайки инвестиции за €2,4 милиарда, предназначени за придобиването и на трите налични честоти (3,7GHz, 26GHz и 700MHz). Спектърът 3,7GHz, в който TIM има общо 80MHz, вече бе даден на оператора през 2019 г., за да развива своето 5G покритие.

Най-новият търг осигури на TIM още 200MHz благодарение на Club Use. Целта на TIM е да предложи 5G възможности на 120 града, 200 туристически дестинации и 245 индустриални района през 2021 г., които ще допълня специфични проекти в 200 големи предприятия. Постижението от 2Gbps е осъществено с усилията на TIM и Ericsson, които през декември 2019 г. осъществиха първоия в Европа 5G видеоразговор.

TIM смята, че в бъдеще производителността ще бъде подобрена значително през 2020 г., защото мрежата ще може да използва до 800MHz, а впоследствие и до 1000MHz, придвижвайки се до нови сценарии за Индустрия 4.0, изискващи изключително бързи услуги, екстремно ниска латентност и много високи нива на сигурност и надеждност.

"TIM е пионер в иновациите в милиметровия спектър и с този нов европейски 5G рекорд компанията потвърждава своето технологично лидерство, заяви Мишел Гамберини, главен технологичен и информационен директор на компанията. - Благодарение на нашите иновации и най-модерната мрежова инфраструктура ние даваме възможност за дигитална трансформация на цялата страна."

"5G ще бъде основната иновационна платформа за следващото десетилетие и ще позволи на Италия да бъде все по-конкурентоспособна и привлекателна на световната сцена. Изключително сме доволни, че TIM избра 5G технологията на Ericsson, за да постигне този важен етап, поставяйки страната на челно място в търговската реализация на 5G", добави Емануеле Янети, шеф на Ericsson Италия
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X