Мобилни Услуги

С технологията си за споделен спектър Ericsson свърза 5G мрежи на два континента

Владимир Владков

Нов междуконтинентален тест показа, че търговският вариант на технологията за динамично споделяне на радиочестотни ресурси е много близо. Експериментът е реализиран от Ericsson чрез нейната технология Spectrum Sharing, китайският производител OPPO, която участва със свой 5G смартфон, американският производител на 5G чипсети Qualcomm Technologies, и два мобилни оператора, напреднали в 5G областта – швейцарският Swisscom и австралийският Telstra.

На 29 ноември е осъществен първият разговор чрез обмен на данни между Берн, Швейцария, и Голд Коуст, Австралия, където са разгърнати 5G мрежи на съответните мобилни телекоми. "Обаждането" е осъществено чрез споделяне на спектъра в обхвата 3GPP Frequency Division Duplex (FDD). В двата града потребителите са използвали 5G смартфони на OPPO, които предстои да се появят на пазара, като те разчитат на чипа на Qualcomm Snapdragon X55 с 5G модем и РЧ система. OPPO е първият производител на мобилни устройства, който внедрява в смартфони технологията Ericsson Spectrum Sharing. Успешният експеримент валидира поддръжката на Ericsson Spectrum Sharing в цялата 5G екосистема – от чипсет до 5G устройства, мрежови продукти и решения на доставчици на комуникационни услуги.

Технологията Spectrum Sharing е част от по-голямата радиосистема на шведския производител Ericsson Radio System, като осигурява динамично споделяне на радиочестотния спектър, базирано на стандарта 3GPP, но допълнено с интелигентни алгоритми за управление на графиците за споделяне. Именно те позволяват разгръщането и на 4G, и на 5G в един и същи РЧ обхват чрез надграждане на софтуера, както и динамично заделяне на спектъра на базата на потребителското търсене. Превключването между 4G и 5G носещи се случва за милисекунди, което минимизира "похабяването" на спектъра и осигурява на потребителите най-добрата производителност.

Чрез тази иновативна технология операторите могат по-бързо да стартират 5G услуги в доста по-обширна географска област и успешно да разширят 5G покритието, използвайки повторно съществуващата мрежова инфраструктура и възползвайки се от досегашните си инвестиции в РЧ спектър. Така те могат да предложат 5G търговски услуги и да преминат по-плавно към самостоятелна (SA) 5G мрежа.

5G смартфоните, които поддържат технологията за динамично споделяне на спектъра DSS, ще предоставят по-стабилна и бърза връзка, както и по-добро потребителско преживяване в бъдеще, коментира Анди Ву, вицепрезидент на OPPO и президент на поделението за софтуерен инженеринг.

"Покритието е следващата най-важна характеристика на 5G, затова този тест е значително постижение в посока повсеместно 5G покритие, каза Енрико Салватори, старши вицепрезидент на Qualcomm и вицепрезидент на Qualcomm EMEA. - Динамичното споделяне на РЧ спектър ще осигури ключови предимства на операторите и потребителите в целия свят, а нашата система от второ поколение Snapdragon X55 (5G модем и РЧ система) е цялостно решение, проектирано за OEM производителите, които могат бързо да разработват глобални многорежимни 5G устройства."

Swisscom, която избра Ericsson за единствен 5G доставчик, бе първият оператор в Европа, който пусна комерсиални 5G услуги през април 2019 г. в обхвата 3,.6 GHz. Операторът се стреми да покрие 90% от населението до края на 2019 г. Австралийският оператор Telstra стартира 5G търговски услуги заедно с четири 5G устройства през май 2019 г., като също използва РЧ диапазон 3,6 GHz. В момента Telstra предлага шест 5G устройства, и има около 5 мрежа в 25 градове в Австралия, а още 10 ще бъдат добавени до 30 юни 2020 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X