Рч Спектър

Ericsson, Swisscom и Qualcomm осъществиха динамично споделяне на РЧ ресурс за 5G

Владимир Владков

Динамичното споделяне на радиочестотния спектър (DSS) е най-важно за плавния преход между 4G и 5G, особено при разгръщането на нова 5G мрежа.

Трудно се открива информация за напредъка в технологично отношение на 5G. Но сега благодарения на Ericsson, Swisscom и Qualcomm картината в областта на 5G се изяснява малко повече.

Трите компании казаха, че в сътрудничество са осъществили на 31 октомври в Швейцария първия безжичен разговор, базиран на DSS 5G пренос на данни. Те са успели да осъществят 5G разговор, използвайки споделяне на радиочестотния спектър през септември, но тогава това е било вече известното и сравнително скучно традиционно споделяне на радиочестотите. При новия тест това споделяне е динамично.

"Ericsson Spectrum Sharing (ESS) позволява на Swisscom най-добре да използват съществуващия честотен спектър и инфраструктурата за 4G и 5G клиенти, в зависимост от техните нужди, казва Патрик Вейбъл, ръководител на 5G програма в Swisscom. - Споделянето на спектъра ще гарантира, че Swisscom може да предостави мащабно 5G покритие на своите клиенти възможно най-скоро."

"С Ericsson Spectrum Sharing доставчиците на услуги могат да използват повторно своите инвестиции в Ericsson Radio System и радиочестотни обхвати, които в момента се използват за LTE, за да поддържат бързо въвеждане на 5G, каза Ханес Екстрьом, ръководител на продуктовата линия 5G RAN в Ericsson. - Това първо обаждане през пакет от данни чрез ESS 5G, осъществено от Swisscom през търговска платформа, е важна стъпка към осигуряването на рентабилно, общонационално 5G покритие и услуги."

Превключването между носещите канали се случва в рамките на милисекунди, което минимизира "разхищаването" на спектъра и дава възможност за най-добра производителност на крайния потребител. Технологията е съвместима с всички смартфони с възможност за 5G FDD и други устройства, базирани на мобилната платформа Qualcomm Snapdragon 5G, като поддържа стандартизираната функционалност за споделяне на спектъра.

Патрик Вейбъл, ръководител на 5G програма в Swisscom

© Swisscom

Патрик Вейбъл, ръководител на 5G програма в Swisscom


"Покритието е следващото ключово приложение за 5G и ние поздравяваме Ericsson и Swisscom за този важен момент, каза Дино Флоре, вицепрезидент по технологиите в Qualcomm Европа. - Споделянето на спектъра ще бъде ключов катализатор за цялостно 5G покритие в цялата страна, като помага за предоставяне на повсеместни 5G услуги на потребителите."

Идеята на динамичното споделяне на спектъра е, че няма смисъл да се заделя купчина РЧ спектър само за 5G, ако няма почти никакво търсене за него. Така първоначално сайт, използващ DSS технология, ще излъчва предимно 4G "вълни", но когато хората преминат към 5G, може да "премести спектъра" в тази посока.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X