Мобилни Мрежи

Полското правителство и операторите се споразумяха за 5G

Владимир Владков

Три от основните оператори в Полша подписаха споразумение за разработване на бъдещите 5G мрежи с две от държаните компании в опит да се ускори разгръщането на технологията.

Меморандумът за разбирателство е подписан от Държавния инвестиционен фонд на Полша PFR и държавният оператор Exatel, като целта му е създаване на компания за изграждане на 5G инфраструктурата в страната.

Три от големите оператори - Orange Полша, T-Mobile Полша и Polkomtel са подписали също, но Play Communications, който според данните на GSMA Intelligence е най-големият оператор в страната по брой абонати, все още не е, тъй като се чакало одобрение на корпоративното ръководство.

Exatel призова за сътрудничество на частния и държавния сектор за разработването и разгръщането на 5G мрежи в обхвата 700MHz, което щяло да ускори предоставянето на ключови предимства, включително малка латентност и по-бързи скорости за сваляне на данни.

Шефът на PFR Павел Борис написа в Twitter: "Целта на съвместното дружество е да осигури общонационален достъп до 5G услуги в избрани радиочестотни обхвати, технологична сигурност и ниски цени за услугите благодарение на синергията на общата инфраструктура."

През септември САЩ и Полша се споразумяха да засилят сътрудничеството си в областта на 5G сигурността, описвайки указания към компаниите, доставящи оборудване за изграждане на мрежите.

Това незабавно породи коментари, че този ход е част от щатската кампания да убеди други правителства да последват забраната на САЩ за употреба на продукти на Huawei. Huawei отдавна отрича тези обвинения.

През юли китайският доставчик разкри своя ангажимент към полския пазар с планове за инвестиране на почти 3 милиарда злоти ($778,5 млн.) през следващите 5 години.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X