Рч Спектър

Британският регулатор Ofcom обяви 5G търгове без задължения за покритие

Владимир Владков

Британският телеком регулатор Ofcom обяви нов рунд от предоставяне на 5G честоти, които ще са достъпни за операторите след търгове през следващата 2020 г.

Радиочестотният спектър включва общ капацитет от 80 MHz в лентата 700 MHz и 120 MHz капацитет в диапазона 3,6 – 3,8 GHz. Диапазонът 700 MHz е много по-ценен за операторите, защото чрез него се покриват много по-големи разстояния от по-високочестотния спектър. Именно за този диапазон Ofcom предлага цена за резервиране до 240 милиона лири за 2×5 MHz, докато цената за всеки 5 MHz в обхвата 3,6 – 3,8 GHz е до 25 милиона лири. 4 лота за по 5 MHz от търга за обхвата 700 MHz ще бъдат предоставени само за връзка към мрежата.

Голямата новина в обявата на регулатора е, че Ofcom не поставя никакви задължения към операторите, спечелили даден лот, отчасти заради сделката, която постигнаха операторите миналата седмица. Очакваше се, че поне честотите в диапазона 700 MHz ще бъдат обвързани с някакъв вид задължително географско покритие.

"Ние ускорихме плановете си да предоставим жизненоважни радиочестоти, за да подобрим мобилните услуги за потребителите, заяви Филип Марник, директор на РЧ група в Ofcom. - Заедно с обещанията на мобилните компании да подобрят покритието, това ще помогне за осигуряването на по-добри услуги в повече райони, а това ще помогне на Великобритания да запази лидерското си място в 5G."

Техническите детайли на търга ще са подобни на този от 2018 г., който донесе добра сума на правителството, така че вероятно то не смята за необходимо да променя правилата. Все още важи таванът от 37% притежаван собственост от спектъра, което означава, че телекомът EE може да спечели максимум 120 MHz, операторът Three - 185 MHz, а Vodafone – 190 MHz. O2 има толкова малък спектър, че би могъл да си купи целия лот, ако сметне това за нужно. Търгът ще се проведе през следващата пролет.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X